CHKO Novohradské hory zatím vyhlášena nebude

3. prosinec 2004

Chráněná krajinná oblast (CHKO) Novohradské hory v nejbližších letech na jihu Čech nevznikne. A to i přesto, že je již zakreslena v některých mapách a turistických průvodcích. Její vyhlášení totiž současná vláda vyškrtla ze svého programového prohlášení.

"Vyhlásit Chráněnou krajinnou oblast Novohradské hory během dalších dvou let není reálné. Proto ji ministerstvo životního prostředí vyškrtlo z programového prohlášení vlády," řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová. "V současné situaci je to jediné rozumné řešení," uvedl starosta Nových Hradů František Štangl. "Určitě to uvítáme jak my, tak občané," řekl starosta Malont Vladimír Malý. Proti CHKO se v jižních Čechách postavili zejména podnikatelé, zemědělci, ale také zastupitelé některých obcí. Vadilo jim, že ministerstvo nevypracovalo kompletní studii, která by objasnila, nakolik přísnější režim v rozsáhlém území zasáhne do života lidí. Obávali se především toho, že nebudou moci volně nakládat se svým majetkem.

Záměr vyhlásit tři nové chráněné krajinné oblasti - Novohradské hory, Český les a střední Poohří - poprvé zveřejnilo ministerstvo životního prostředí už na počátku 90. let. Vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) jej dokonce zahrnula do svého programového prohlášení. Například turistické průvodce už s názvem CHKO běžně operují. Současná vláda rozhodla, že zde chráněnou oblast zatím nevyhlásí. Úředníci ministerstva životního prostředí ale nevylučují, že v budoucnu Chráněnou krajinnou oblast Novohradské hory přece jen vyhlásí. S největší pravděpodobností se tak podle nestane dříve než za čtyři roky.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio