Chelsea Flower Show je velkolepou přehlídkou rostlin, ale i geniálních a bláznivých nápadů

16. červen 2017

Významnou zahradnickou výstavu v Anglii navštívila moderátorsko-zahradnická dvojice Hanka Šoberová a Pavel Chlouba. Na květnové RHS Chelsea Flower Show natočili speciální díl magazínu Zelené světy.

Výstavu ve spolupráci se silnými sponzory organizuje Royal Horticultury Society (Královská zahradnická společnost), známá také pod zkratkou RHS. Ta je již sama o sobě zárukou kvality a každá akce ve jménu této organizace slibuje zajímavou zahradnickou podívanou.

Chelsea Flower Show je velkolepou přehlídkou květin, dřevin a různých zahradnických doplňků a také ukázkou zahradních trendů a nápadů, od zcela geniálních až po naprosto bláznivé.

První dva dny výstavy jsou vyhrazeny pouze členům Královské zahradnické společnosti a vzácným hostům. V tuto dobu navštěvuje výstavu i britská královská rodina a zpravodajské štáby.

Britská média věnují Chelsea Flower Show hodně prostoru, základní informace se objevují na titulních stránkách deníků a podrobnější ve speciálních přílohách. Televizní štáby BBC připravují z výstavy krátké zpravodajské vstupy i celý pořad, který se vysílá v atraktivním čase. V roce 2007 tento pořad viděly více než 3 miliony diváků.

Ukázková zahrada na Chelsea Flower Show

Kousek historie

Počátky Chelsea Flower Show sahají do druhé poloviny 19. století. První výstava se konala již v roce 1862, ale ještě pod jiným názvem a na jiném místě. Výstavním areálem byla tenkrát zahrada RHS v Kensigtonu, později se na několik dalších let akce přestěhovala téměř do centra Londýna.

Zlom nastal v roce 1912, kdy se za přispění významného školkaře Harryho Veitche podařilo získat pozemek ve čtvrti Chelsea, a to speciálně jenom pro tento účel. První opravdu Chelsea Flower Show se tedy na tomto místě uskutečnila hned v roce 1913.

Tato lokalita se osvědčila a výstava tu už zůstala. Rok 2017 je pro RHS Chelsea Flower Show 95. dílem této pozoruhodné tradice. Přerušení výstavní kontinuity měly na svědomí zejména obě světové války.

Zahradnická výstava Chelsea Flower Show

Postřehy moderátorsko-zahradnické dvojice

Co nás nadchlo?
- pestrost, bohatost a velkorysost výstavy
- vzácné a neobvyklé druhy rostlin, mnohé jsme viděli poprvé v životě
- expozice brambor od sympatické manželské dvojice ze Skotska, z celkového počtu 500 odrůd jejich sbírky na výstavu dovezli 150 kultivarů a moc hezky o nich uměli vyprávět
- stánky s kvalitním nářadím a oblečením pro zahradu
- výborná organizace

Co nás potrápilo?
- davy lidí, bylo jich na výstavě denně několik desítek tisíc, ale zlobit se nemůžeme, byli jsme jedni z nich
- počasí, místo londýnských dešťů a mlh jsme zažili pouze tropy, jasnou oblohu a na slunci teplotu vysoko nad hranicí 30 stupňů

Co říct závěrem? Bylo to úžasné, poučné, vzdělávací, inspirativní a také trochu bláznivé i únavné. Ale stálo to za to.

Bramborová kolekce na Chelsea Flower Show
Spustit audio