Chcete zažít nečekanou exotiku? Projděte se stezkou kolem veselských pískoven

12. červen 2017
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Od 50. do 80. let minulého století se v okolí Veselí nad Lužnicí těžil písek. Po těžbě zůstalo několik zatopených pískoven, které v létě lákají návštěvníky hlavně ke koupání. Bezprostřední okolí bývalých písečných dolů v jižních Čechách ale nabízí i řadu přírodních zajímavostí.

Pět oddělených jezer, jejichž hladina dohromady zabírá plochu 40 hektarů, vzniklo mezi lety 1952 až 1986. Tenkrát se na Veselsku těžily nánosy říčního písku, který do kraje během věků přinesla řeka Lužnice. Dodnes mezi jezery protéká, jen její koryto je narovnané a zregulované.

Ne vždycky ale zdejší krajina vypadala tak idylicky. Na konci poslední doby ledové, před deseti tisíci lety, bylo Veselsko bezlesé a prudký vítr roznášel písečné usazeniny po okolí. V té době tam vznikla celá řada písečných přesypů, jaké jsou dnes k vidění třeba na Sahaře. Přesypy postupně zarostly lesem.

Jedna písečná duna ale vydržela až do dnešních dnů. Najdete ji poblíž vesnice Vlkov, na výběžku obklopeném ze tří stran vodou. Původně byly kolem duny pole a silné větry nedovolily, aby zarostla. Dnes je z ní pravidelně odstraňován porost. Pod tenkou vrstvou písku na jejím povrchu se nachází poměrně silná vrstva směsi písku a spraše, která připomíná doby, kdy se kolem intenzivně hospodařilo. Ještě hlouběji je pak jasně oranžový písek z doby, kdy ho přinesla voda a vítr v době poledové.

Písečný přesyp není jedinou zajímavostí veselských pískoven. V okolí je celá řada tůněk, ve kterých se to jen hemží vzácnými živočichy. A na jejichž březích hnízdí ledňáček říční.

Pohled na Veselí nad Lužnicí

Asi 400 metrů od duny se nachází přírodní památka Kozí vršek s porostem koniklece jarního. Kolem většiny přírodních zajímavostí vede značená naučná stezka. Je dlouhá sedm kilometrů, má 14 zastavení a je pohodlně schůdná. Jinak u veselských pískoven nechybí ani dvě parkoviště a stánky s občerstvením, otevřené v sezóně.

autor: Filip Černý
Spustit audio