Chátrající Roklanská chata v nepřístupné části Šumavy se bourat nebude. V plánu je konzervace objektu

29. červenec 2024 11:53

Chátrající a vybydlená Roklanská chata na Šumavě se bourat nebude. Správci národního parku ji naopak zakonzervují. Alespoň na pár let tak končí dohady o tom, jaký bude další osud objektu z 30. let minulého století.

„Vítáme, že se Roklanská chata nezbourá a že to bude pokračovat dál s určitým výhledem na to, že se dřív, nebo později zase otevře nějaká trasa,“ reaguje starosta Modravy Jaroslav Doležal ze Sdružení nezávislých kandidátů.

Vloni dostali správci Národního parku Šumava demoliční výměr na Roklanskou chatu. Chtěli ji zbourat, protože podle nich je v havarijním stavu. Proti záměru se tehdy postavili někteří návštěvníci parku i politici.

Ministr životního prostředí Petr Hladík z KDU-ČSL demolici zastavil a nechal vypracovat posudky na aktuální stav chaty a její historii. Právě z nich vychází jeho současné rozhodnutí.

Čtěte také

„Posudek říká, že chata má především v dřevěných konstrukčních částech celou řadu nepůvodních prvků, nicméně zachránit se dá. Zároveň je ale asi neudržitelné nechat ji v současné podobě. Z toho důvodu bude v horizontu dvou, tří let následovat nějaká forma konzervace,“ uvádí ministr.

Ta už půjde za správou Národního parku Šumava. „Musím sehnat projektanta, kterému zadáme řešení konzervace hodnotných stavebních částí objektu. V zásadě jsou dvě varianty – konzervovat na místě, nebo konzervovat na místě zděné věci a zajímavé dřevěné prvky oddělit a někde uskladnit do té doby, než se rozhodne, co dál,“ upřesňuje ředitel Pavel Hubený.

Roklanská chata stojí na území s nejvyšším stupněm ochrany a z české ani německé strany není oficiálně přístupná. I kvůli tomu by se případné konzervační práce mohly provádět pouze od srpna do konce října. Začnou tedy nejdříve v příštím roce.

Spustit audio

Související