Cestu chleba z pole až na stůl zachycuje expozice nového muzea v Božeticích

9. duben 2016

Božetice na Písecku mají novou turistickou atrakci. Od začátku dubna je tam otevřené unikátní Muzeum mlynářství, pekařství a zemědělství. V pěti budovách a na velkém dvoře najdete přes dva tisíce exponátů, které souvisejí s těmito starými řemesly.

Prohlídku mohou lidé začít venku u mlýnského náhonu. „Je tu původní turbína z roku 1928, která poháněla celý mlýn. V případě, že netekla voda, byl použit motor, který místo turbíny zajišťoval výrobu elektřiny. Tyto exponáty jsou jen dva v republice,“ říká majitel muzea Zdeněk Stejskal. Dva tisíce exponátů sháněl pouhé dva roky.

Přes nádvoří se lidé dostanou do domku dobového bydlení. „Když byla moje maminka svobodná, sloužila zde ve mlýně a v tomto domku spala. Dobový nábytek je po mé babičce ze zámku Orlík,“ ukazuje majitel.

Dalším objektem v areálu je pekárna. „Dokázali jsme tu zachovat původní pece, ve kterých byl ukončen provoz v roce 1970, kdy vznikly velkokapacitní pekárny. Za pozornost stojí stroj, který mísil těsto, což bylo to nejdůležitější. Byl těžký, přišroubovaný ke zdi a ruka z toho stroje hnětla třeba dva metráky těsta,“ popisuje Zdeněk Stejskal.

Návštěvníci si mohou prohlédnout také stodolu. Zde je znázorněn celý průběh pěstování obilí, to znamená od zorání, zasetí, přes posečení k vymlácení a mletí.

Jedním z prvních návštěvníků byl Milan Kvapil z Milevska. Při prohlídce se mu vybavily vzpomínky z dětství. „To je nádhera, tohle všechno jsem zažil jako malý kluk, když jsem pomáhal dědovi. Takové velké hrábě jsme také měli,“ komentoval.

Muzeum mlynářství, pekařství a zemědělství bude otevřené od dubna do listopadu denně od 9 do 16 hodin.

Spustit audio