Cestovní ruch se v Táboře studovat nebude

1. březen 2005

Vedení Jihočeské univerzity se rozhodlo, že nebude dál rozvíjet katedru cestovního ruchu zemědělské fakulty na dislokovaném pracovišti v Táboře a přesune ji do Českých Budějovic. Táborská radnice považuje tento krok za nepříjemný zásah do života města, neboť tato katedra v Táboře fungovala přes deset let. Navštěvuje ji zhruba 300 studentů.

Českobudějovická katedra obchodu a táborská katedra cestovního ruchu by se v nejbližší době měly spojit do jednoho pracoviště, které bude umístěno v českobudějovickém univerzitním areálu. "Tato katedra bude i nadále garantovat výuku v akreditovaném studijním oboru obchodní podnikání i ve specializaci cestovní ruch, které vedení univerzity považuje i nadále za velmi perspektivní," uvedla mluvčí Jihočeské univerzity Hana Bumbová. Prvořadý zájem dalšího rozvoje Jihočeské univerzity podle ní představuje soustředění vědecké a pedagogické kapacity ekonomických oborů do českobudějovického areálu ve Čtyřech Dvorech tak, aby mohla postupně vzniknout Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity. Než tato fakulta vznikne, bude univerzita budovu v Táboře využívat. "Jihočeská univerzita tímto krokem dala najevo, že nechce být jihočeskou univerzitou, ale českobudějovickou univerzitou," řekl starosta Tábora František Dědič. Město podle něj udělalo chybu, když se na počátku 90. let rozhodlo spolupracovat s Jihočeskou univerzitou a ne některou z pražských škol, které podle něj mají více zkušeností s provozem detašovaných pracovišť.

Táborská radnice se bude snažit přilákat do města jiné vysoké školy. Podmínkou je však získání současné budovy katedry, kterou dostala univerzita bezúplatně od města a státu. "Ta budova, jak byla koncipována a přestavěna, může sloužit pro vysoké školství. Doufám, že Jihočeská univerzita to nedělá jen z majetkového prospěchu, aby budovu prodala," řekl Dědič.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio