Český Krumlov chce turisty udržet déle

15. únor 2005

Hlavním problémem cestovního ruchu v Českém Krumlově je, že město funguje spíš jako galerie, v níž turisté stráví tři až čtyři hodiny a pak odjedou pryč. Je proto třeba připravit takovou nabídku, aby se zdrželi co nejdéle. Vyplývá to z projektu rozvoje cestovního ruchu města a okolí do roku 2010, který si nechala radnice vypracovat od českobudějovické společnosti KP Projekt.

"Bereme to jako manuál, jakým směrem rozvíjet jednotlivé oblasti cestovního ruchu. Pro nás jsou zajímavé hlavně návrhy, jak zdržet turisty v Českém Krumlově déle," řekl ČTK českokrumlovský starosta František Mikeš. Projekt podle něho přináší také náměty, jak oživit zimní sezonu. "Máme díky němu podklady například k diskusi, má-li být zámek otevřený i přes zimu," doplnil starosta. Podle projektové manažerky Karolíny Kortusové tím město získalo nástroj k čerpání peněz ze strukturálních fondů pro rozvoj cestovního ruchu. "Výsledky jsou výchozím materiálem pro žádost o podporu ze Společného regionálního operačního programu," uvedla. V první etapě do roku 2006 zaplatí město čtvrtinu celkových nákladů na projekt, to znamená 1,25 milionu korun.

Český Krumlov, v němž žije zhruba 15.000 obyvatel, je turisticky zajímavý také tím, že figuruje na prestižním Seznamu Světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Turisté v něm v průměru stráví jeden den, přijíždějí hlavně v létě a zajímá je nejvíc zámek. Pokud se rozhodnou ve městě alespoň jednou přenocovat, což je z milionu návštěvníků ročně asi polovina, pak je hlavním důvodem kultura.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio