Českokrumlovští starostové čelí žalobě

18. duben 2005

Českobudějovický státní zástupce Roman Tibitanzl minulý pátek podal žalobu na starostu Českého Krumlova Františka Mikeše, jeho předchůdce Antonína Prince a radničního úředníka Lumíra Luštického. Viní je z pochybení v souvislosti se státní dotací, již město získalo na sportovní halu. Všichni tři vinu odmítají.

Muži budou soudu vysvětlovat okolnosti, za nichž v letech 2002 a 2003 získalo město státní dotace na rekonstrukci a pak na odstranění povodňových škod na sportovní hale v Českém Krumlově ve 21,218 milionu korun. "Je to specifický případ, protože u nikoho z nich nebyl zjištěn osobní prospěch," uvedl státní zástupce. Muži čelí podezření, že v žádostech záměrně uváděli nepravdivé údaje a zamlčovali podstatné skutečnosti, zejména zkreslovali podklady ke stavu prací a způsobu financování. Také nedodrželi dotační podmínky, podle nichž nejdříve vyčerpali vlastní prostředky a teprve následně využívali státem přidělenou částku. "Žádnou vinu v tomto směru necítím, nechápu, o co tu jde. Všechny peníze byly utraceny do rekonstrukce sportovní haly, která nyní slouží veřejnosti," řekl ČTK bývalý českokrumlovský starosta Princ.

Obžaloba starosty viní z úvěrového podvodu a zneužívání pravomoci veřejného činitele, Luštického z účastenství na těchto trestných činech ve formě pomoci. Za neoprávněné nakládání se státními prostředky hrozí Princovi vězení na tři roky až deset let, Mikešovi a Luštickému na pět až 12 let. "Pokud by zástupci města uvedli v dokumentaci správné údaje, pravděpodobně by částku neobdrželi a mohla být rozdělena mezi oprávněné žadatele," uvedla Lucie Uhlířová z tiskového oddělení Policejního prezidia.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio