Českobudějovické zastupitelstvo projedná novou odpadovou vyhlášku

17. prosinec 2009

Odpadkovou vyhlášku, která mimo jiné stanoví poplatek za komunální odpad, budou na svém dnešním jednání schvalovat českobudějovičtí zastupitelé. Pro občany se ale nic měnit nebude, už od roku 2005 totiž platí nejvyšší možné maximum, které je ve výši 500 korun za osobu a rok.

Náklady na likvidaci komunálního odpadu přitom převyšují částku, kterou město od lidí vybere, řekl náměstek primátora Rudolf Vodička: "Poplatek pro rok 2008 byl předepsán v celkové výši 45,2 milionu korun a vybrali jsme 44,5 milionu korun. To je plnění přes 98 procenta. Celkové náklady obecně na komunální odpad jsou asi 95 milionů korun, zahrnují svoz komunálního odpadu, výběr odpadkových košů, provoz sběrných dvorů a separaci odpadu. Vybraná částka opravdu nestačí ani na nakládání komunálního odpadu."

Prodej známek na popelnice, kontejnery či sběrné pytle na rok 2010 de facto odstartoval novou vyhlášku o odpadech v Písku. Přestože je platná až od Nového roku, podnikatelé, kteří městský systém svozu a likvidace odpadu využívají, si podle novelizované vyhlášky vyřizují smlouvy a platby už nyní. Na obyvatele tato povinnost čeká až v lednu.

Jak uvedl vedoucí odboru životního prostředí, lesního a vodního hospodářství a zemědělství Městského úřadu v Písku Miloslav Šatra, podnikatelé, a to jak velké výrobní závody, tak drobní živnostníci, jsou ze zákona povinni svůj odpad evidovat, třídit i ekologicky likvidovat.

S výjimkou nebezpečných odpadů jim v tom podle Šatry může být nápomocno město: "Některým podnikatelům umožňujeme využívat systém, který v Písku je. Podmínkami jsou písemná smlouva s Městskými službami Písek a ujednání o ceně. Pokud tyto dokumenty nemají, tak porušují zákon a pokuta je až do 300 tisíc korun."

Spustit audio