Českobudějovické autobusové nádraží čeká rozsáhlá přestavba

15. září 2005

Autobusové nádraží v Českých Budějovicích čeká od 19. září rozsáhlá přestavba, která si vyžádá výrazné změny v dopravě. Výsledkem investice za 930 milionů korun bude dopravně-obchodní centrum s více než 700 parkovacími místy, obchody a dalšími službami.

Nový komplex na ploše o něco větší než hektar financuje společnost CB-Mercury center a měl by začít sloužit v prosinci 2006. V přízemí bude Hypernova, která dosud ve městě prodejnu nemá, společná dopravní kancelář JIHOTRANSU, Českých drah a Dopravního podniku a další obchody a služby. "Na střeše objektu vznikne moderní dopravní hala s novými nástupišti, kde budou mít cestující mnohem větší komfort a bude při ní použita unikátní technologie. Další výhodou bude to, že nové parkoviště se napojí na současný podchod u nádraží a výrazně změní jeho zatím nevyhovující podobu. Oprava se dotkne i čtyř blízkých ulic. Příští pondělí začne cestujícím ČSAD sloužit náhradní autobusové nádraží, které vzniká asi 300 metrů od současného areálu, a to v nákladovém nádraží ČD poblíž lávky pro pěší přes kolejiště. Výstupní místa budou v ulicích Nádražní a Průmyslová. Řidiči všech společností, které jezdí na českobudějovické nádraží, získali od ČSAD letáky pro cestující s popisem změn. "Naši pravidelní cestující se už k letáčkům mohli dostat, navíc zpočátku s informováním pomůže i deset studentů, kteří budou v pondělí od 05:00 do 19:00 radit lidem na původním i novém autobusovém nádraží," řekl ČTK projektový manažer ČSAD Jaroslav Vrchota. Od soboty rozšíří služby nádražní infocentrum.

Podrobnosti najdou lidé rovněž na webových stránkách www.jihotrans.cz, kde jsou k dispozici informace o změnách stanovišť a nové jízdní řády, které se kvůli kapacitě provizorního nádraží trochu změní. "Změny nejsou nijak výrazné, jde jen o minutové posuny v exponovaných časech, kdy najednou odjíždělo víc spojů," dodal Vrchota. Stavba v jedné z nejfrekventovanějších částí krajského města si vyžádá i dopravní omezení a změny v městské hromadné dopravě. Uzavře dvě boční ulice a asi do 26. září zůstanou uzavřeny dva jízdní pruhy na rušné Nádražní třídě. "Očekáváme, že v prvních dnech bude složité, aby si veřejnost zvykla na objízdné trasy a dopravní omezení. Myslím si ale, že pozitiva akce jednoznačně převažují nad krátkodobým omezením," řekl ČTK náměstek primátora Juraj Thoma.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio