Českobudějovická nemocnice přivítá evropské chirurgy

21. únor 2005

Evropští chirurgové specializující se na kloubní onemocnění se tento týden setkají v Českých Budějovicích. Během speciálního artroskopického workshopu se uskuteční například operace v přímém přenosu. "Na programu workshopu budou absolutní novinky v artroskopických zásazích na kolenních a ramenních kloubech," uvedl garant akce Pavel Sadovský z českobudějovické ortopedie.

Vrcholným bodem bude podle Sadovského sešití roztržené manžety v ramenním kloubu. Součástí akce budou i tzv. operace naživo, v jejichž průběhu budou účastníci akce z kongresového sálu komunikovat s operatéry prostřednictvím kamer a mikrofonů. V auditoriu bude přibližně stovka lékařů například z Polska, Maďarska, Německa, Slovenska, Slovinska, Ruska a Rakouska.

Workshop, který pořádá ortopedické oddělení českobudějovické nemocnice v rámci programu specializací, začíná dnes a potrvá do středy 23. února. Cílem specializačních programů je vychovat odborníky využívající nejmodernější metody léčby. Akce podle Sadovského letos patří mezi vrcholná vědecká setkání specialistů ortopedů na oblast artroskopie.

Artroskopie je metoda, která umožňuje přesnou diagnostiku a ošetření kloubů a pacienta zatíží jen minimálně. Zákrok, při kterém se do kloubu zavádí tenká optická sonda, se také může provádět ambulantně. V českobudějovické nemocnici se za posledních deset let počet artroskopických operací zvýšil patnáctinásobně. Zatímco v roce 1995 se artroskopicky operovalo při 50 zákrocích, loni už počet operací dosáhl více než 750.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio