Českobudějovická nemocnice má lékárnu s nepřetržitým provozem

31. leden 2005

Jedinou lékárnu s nepřetržitým provozem v Jihočeském kraji otevřela nemocnice v Českých Budějovicích. Lékárna je součástí nového vstupního terminálu v horním areálu nemocnice. ČTK o tom informoval ředitel Úseku zdravotní péče nemocnice Jaroslav Novák.

Předchozí výdejna léčiv měla podle Nováka omezenou pracovní dobu. Navíc byla umístěna uprostřed nemocničního areálu. Pro pacienty mimo nemocnici tak byla hůře dostupná. Jako součást vstupního terminálu je lékárna přístupnější jak pro pacienty nemocnice, tak pro klienty zvenčí. Na centrálním parkovišti mohou pacienti bezplatně parkovat dvě hodiny. Lékárna kromě běžně dostupných léků nabízí také volně prodejná léčiva či kosmetiku, vitamínové preparáty a potravinové doplňky. K dostání jsou zde ale i speciální léky. "Ústavní lékárna musí mít k dispozici veškerá potřebná léčiva a materiál. Od toho nejjednoduššího až po skutečně špičkové pro kardiochirurgii, ARO či kardiologii," uvedl Novák.

Českobudějovická nemocnice je s kapacitou 1650 lůžek čtvrtou největší nemocnicí v České republice. Je akciovou společností, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj. V nemocnici je ročně hospitalizováno v průměru kolem 50.000 pacientů, lékaři zde provedou bezmála 25.500 operačních zákroků a více než 420.000 ambulantních vyšetření. Každoročně se v ní narodí asi 2000 dětí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio