České Budějovice ovládne obří majáles. Organizátoři na něj lákají všechny generace

12. květen 2014

Více než padesát scén v centru Českých Budějovic obsadí tento týden největší nekomerční festival živé kultury v České republice. Organizátoři budějovického majálesu chtějí do dění ve městě vtáhnout lidi všech generací. Letos proto nabízí rekordní počet akcí.

Budějovický majáles dnes zahalí náměstí Přemysla Otakara II. do tmy. Ale jen na chvilku. Vzápětí ho rozsvítí a roztančí velkolepá světelná show, slibuje ředitel festivalu Damián Ondřej Šulista.

„Bude to velký skupinový tanec, kde bude zhruba 160 lidí. Pak proběhne UV představení, které je speciálně dělané na míru pro majáles ve spolupráci s divadlem Kvelb,“ upřesňuje Šulista.

Ke sto šedesáti tanečníkům se může připojit každý. Stačí se naučit choreografii, kterou najdete na internetových stránkách majálesu. Se zajímavou nabídkou přišli letos také umělci Jihočeského divadla.

„Bude přítomen orchestr opery Jihočeského divadla. Návštěvníci si budou moct sami vyzkoušet, jaké to je dirigovat Figarovu svatbu a zazpívat árii Měsíčku na nebi hlubokém z Dvořákovy Rusalky,“ popsala novinku organizátorka Lucie Bílková.

Vyvrcholením Budějovického Majálesu bude největší karnevalový průvod v České republice. Zapojí se do něj přes tři tisíce studentů ze středních škol a letos také poprvé i z Jihočeské univerzity.

Spustit audio