Cenu města Č. Budějovice získá malíř

23. červenec 2004

Cenu města České Budějovice, jíž zastupitelé oceňují počin nebo dílo, které významně obohatily život obyvatel a návštěvníků jihočeského krajského města, letos získá umělec. Zastupitelé schválili udělení ceny za rok 2003 akademickému malíři Jiřímu Tichému, rodákovi z Českých Velenic, který žije a tvoří v Českých Budějovicích.

"Jiří Tichý tak získává ocenění za celoživotní uměleckou tvorbu přesahující svým významem hranice města a přispívající k reprezentaci jihočeské metropole v tuzemsku i v zahraničí. Cenu slavnostně převezme při vernisáži své výstavy v radniční síni 13. října," řekla ČTK mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová. Celkem byly na cenu města za rok 2003 podány čtyři návrhy. Cenu města, kterou tvoří odměna 100.000 korun, grafický list, výtvarný symbol se znakem města a zápis do městské kroniky, může získat jedinec nebo kolektiv. Na návrh městské rady mu ji udělí zastupitelstvo. Odmění jí mimořádnou činnost, která přispívá k rozvoji města a svým významem přesahuje jeho hranice. Nemusí být tedy udělována každý rok.

Jiří Tichý se narodil v roce 1924. V roce 1949 absolvoval pražskou Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, kde studoval v ateliéru Emila Filly. Vedle malby se od 60. let minulého století věnuje převážně návrhům figurativních a abstraktních tapiserií, které buď tká sám, nebo zadává do dílen. Práce tohoto malíře, grafika a autora tapiserií jsou zastoupeny ve sbírkách Národní galerie v Praze, Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou a v galeriích v Brně a Ostravě.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio