Centrum Budějovic pokryl živý trávník, ve vzduchu se vznášely lampiony a deštníky

28. srpen 2017

Akrobaté a zpěváci v ulicích, gurmánská zákoutí, módní přehlídky, workshopy pro malé i velké. To vše přinesl pátý ročník festivalu Město lidem, lidé městu v Českých Budějovicích. Centrum na dva dny ožilo a připomínalo svou atmosférou spíš jižanský styl života.

„Tahle akce není jenom o obsahu, ale hodně i o tom, jak to vypadá. Snažíme se, aby ulice působily jinak, aby tady byly netradiční věci. Do vzduchu věšíme deštníky a další dekorace,“ připomíná jedna z organizátorek Dana Kalistová.

Na výzdobu města dohlíží českobudějovický architekt Mirek Vodák. Nedílnou součástí už jsou deštníky nad Krajinskou ulicí. „Je jich dohromady asi čtyřicet, padesát. Všechny jsou v barvách města, tedy červené a žluté. Mají vytvořit jakýsi strop nad ulicí a udělat trochu intimnější atmosféru, aby se tu lidé cítili jako v obývacím pokoji,“ vysvětluje.

Při festivalu se podle něj daří krátkodobým a relativně levným způsobem proměnit atmosféru města. „Například v Krajinské ulici je ta změna poměrně výrazná. Je to jedna z posledních ulic v centru, která není opravená, což je ostuda, a my se snažíme ukázat, jakým způsobem by to mohlo fungovat, kdyby město investovalo víc peněz do veřejného prostoru,“ komentuje.

Při plánování výzdoby se organizátoři snaží přistupovat k ulicím jednotlivě a pracovat s jejich charakterem. „Každá má nějaký genius loci, třeba v Piaristické se chováme jinak než v Krajinské. Někde používáme víc trávy, někde lampiony, někde deštníky,“ dodává Mirek Vodák.

K festivalu Město lidem, lidé městu už tradičně patří živý trávník přímo na asfaltu v ulicích. Budějovice sice mají podle architekta ve srovnání s jinými městy zeleně dost, ale nejde jen o kvantitu. „Jde o kvalitu zeleně a její dostupnost. Myslím, že v Českých Budějovicích by mělo být víc stromů, ale na druhou stranu nemyslím, že by byly nutné stromy na náměstí. Určitě by ale město mělo mnohem větší péči věnovat parkům,“ komentuje.

Festival Město lidem, lidé městu v Českých Budějovicích. U slepého ramene Malše vznikla pláž

K akci, která zakončuje prázdninový program ve městě, se letos zapojily ulice Krajinská, Piaristická a Česká, také Piaristické náměstí a nově i slepé rameno Malše, ulice Panská a část ulice Hroznova. Podle Dany Kalistové se v organizaci angažovali i samotní občané. „Každý rok je to o něco lepší. Máme z toho radost. To je podstata festivalu, že my připravujeme prostor a lidé by se měli zapojit,“ říká.

Festival Město lidem, lidé městu si za dobu svého konání získal pozornost nejen u obyvatel Českých Budějovic, ale sjíždí se na něj návštěvníci z celých jižních Čech.

Festival Město lidem, lidé městu v Českých Budějovicích. V Krajinské ulici vyrostly římské lázně

Pouličnímu festivalu Město lidem, lidé městu se věnuje kulturní magazín Kavárna. Dále si v pořadu můžete poslechnout recenzi komiksového cyklu Thorgal a dozvíte se, co nabídnou Hudební slavnosti Emy Destinové a že zvon ze zaniklé obce Podhrad zdobí expozici na hradě Zvíkov.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio