Centropen zvýšil obrat

12. srpen 2004

Tržby dačické a.s. Centropen, předního výrobce školních a kancelářských potřeb, se za letošní první pololetí meziročně zvýšily o šest procent na zhruba 260 milionů korun.

Zisk před zdaněním přitom (meziročně) vzrostl o více než deset procent. Podle generálního ředitele společnosti Ludvíka Čurdy by letošní tržby měly dosáhnout nejméně 500 milionů korun. Přitom loni se tržby Centropenu ve srovnání s rokem 2002 propadly o 80 milionů na 470 milionů korun.

Hlavní příčinou poklesu, který se firmě letos podařilo zastavit, byl útlum výroby a prodeje oblíbených foukacích fixů; ty ještě v roce 2001 tvořily asi 35 procent celkové produkce. Důvodem je změna vlastníka patentových práv k tomuto výrobku. "Letos zřejmě po sedmi letech výrobu (foukacích fixů) ukončíme. Již od roku 2001 jsme jejich produkci postupně snižovali a nahrazovali ji jiným sortimentem, takže tento krok již nebude mít žádný výrazný ekonomický dopad," uvedl Čurda. Více než tři čtvrtiny produkce firma vyváží do zhruba 40 zemí. Největší odběratelé jsou stabilně ve Francii, Velké Británii, Německu, skandinávských zemích, Rusku, na Ukrajině a v Polsku. Na trh Centropen každoročně vstupuje s nejméně dvaceti novými výrobky. Nejčerstvějšími novinkami jsou psací potřeby s takzvaným volným objemem a zvýrazňovače Text Plus s unikátním ergonomicky řešeným tvarem. Centropen podle Čurdy každoročně investuje z vlastních prostředků kolem 50 milionů korun zejména do modernizace technologie a vstřikovacích forem. Trvale hospodaří prakticky bez cizích zdrojů.

Centropen Dačice, který zaměstnává zhruba 450 osob, má základní jmění 100 milionů korun. Akciová společnost vznikla v roce 1990 ze s.p. Centropen. Jejími majoritními akcionáři jsou fyzické osoby - občané České republiky.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio