Č. Budějovice převezmou otáčivé hlediště

22. březen 2004

Město České Budějovice převezme od ministerstva kultury divadelní točnu v zahradě českokrumlovského zámku, a to i přesto, že ji musí do konce roku 2006 ze zahrady odstranit. Rozhodli o tom minulý týden zastupitelé s tím, že ušetří na nájmu a budou moci rozhodovat o následném přestěhování této kulturní atrakce na jiné místo.

Ministerstvo kultury nabídlo v únoru Českým Budějovicím točnu po dlouhých peripetiích. Poté, co o její odstranění požádalo UNESCO kvůli údajnému špatnému vlivu na vzácnou barokní zahradu, měla točna skončit již v roce 2002, kdy jí vypršelo stavební povolení. Následně však získala výjimku do konce roku 2006, kdy však musí definitivně z parku zmizet. Vloni v dubnu Jihočechy zaskočila zpráva, že ministerstvo kultury převedlo točnu pod Národní divadlo. Jihočeské divadlo, které otáčivé hlediště již několik desítek let spravuje, se tak dostalo do pozice nájemce a pražskému majiteli muselo zaplatit roční nájemné téměř 800.000 korun. Navíc se Jihočeši obávali, že přijdou o důležitý zdroj financí, neboť jim točna ročně vydělávala asi sedm milionů korun. Podle primátora Českých Budějovic Miroslava Tettera byla nabídka ministra kultury Pavla Dostála asi poslední příležitostí, jak celou kauzu českokrumlovské točny vyřešit. Neobává se přitom ani nutného odstranění točny ze zahrady. Podle něj již existuje několik seriozních nabídek točnu odvézt a používat jinde, nebo ji zadarmo zlikvidovat. Jako záchranu pro Jihočeské divadlo vidí převzetí točny také prozatímní ředitel divadla Jiří Šesták. Podle něj by byl pro českobudějovický magistrát velký problém udržet chod divadla, pokud by přišlo o příjem z točny. Zároveň je to podle něj způsob, jak zabránit cizím ziskuchtivým subjektům, aby točnu získaly. "Chtěly by točnu využít komerčně a nasadily by vysoké ceny za vstupné, které by znepřístupnily její představení normálním lidem," upozornil Šesták zastupitele. Ti nakonec všechny argumenty přijali a jednohlasně podpořili převzetí točny do majetku města. Budoucností otáčivého hlediště se bude nyní zabývat speciální pracovní skupina, která by měla určit kde, jak a za co postavit točnu novou.

Většina odborníků se shoduje, že by se na financování měl účastnit stát, kraj i město. Dostál dokonce Českobudějovickým přislíbil, že pomůže získat dotaci ze státní pokladny. Podle Šestáka se nabízí také společný projekt s partnerskými městy Lincem v Rakousku a Pasovem v Německu. "Takový projekt by mohl získat i peníze z evropských fondů," soudí Šesták. Jeho myšlenka zaujala i jihočeského hejtmana Jana Zahradníka. "Když může mít Pasov za evropské peníze výstavní halu tří zemí, proč bychom v jižních Čechách nemohli mít divadlo tří zemí," komentoval ideu hejtman.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio