Bývalé městysy usilují o navrácení titulu

13. březen 2006

38 jihočeských obcí, které až do nástupu komunismu v roce 1948, nesly titul městys, hodlá tento statut získat zpět. Sice jim to nepřinese žádný finanční prospěch, ale podle starostů těchto obcí jde zejména o prestiž a návrat k tradicím. Označení městys obsahuje novela zákona o obcích, schválenou v lednu parlamentem. K tomu, aby obce mohly o tento titul znovu žádat, schází ještě schválení v senátu a podpis prezidenta. Zákon by měl vejít v platnost 1. července.

Mezi obcemi, které se v minulosti mohly pyšnit titulem městys a chtějí jej získat zpět, byla od poloviny 14. století i Radomyšl na Strakonicku. Podle starosty Luboše Peterky usiluje obec o to co jí dávno patří. Také Frymburk na Českokrumlovsku a Ledenice na Českobudějovicku budou chtít titul zpět.

Naopak například Rožmitál na Šumavě o vrácení titulu městys žádat nebude. Starostka Božena Dobrovodská uvedla, že po válce se obec radikálně zmenšila, a tudíž by nebylo příliš vhodné užívat toto označení.

Největší počet bývalých městysů v jižních Čechách je na Českokrumlovsku, a sice 9. 8 jich je na Jindřichohradecku, 5 na Prachaticku a Táborsku. Čtyři na Strakonicku a Českobudějovicku. Nejméně obcí, které uživaly toto označení má Písecko, tam jsou pouze tři.

autor: čro čb
Spustit audio