Budvaru se v Plzni daří

22. červenec 2004

Výrazný meziroční nárůst prodeje budějovického piva v Plzni hlásí už několik let Budějovický Budvar, trojka na českém pivním trhu.

K Budvaru, který je po plzeňských pivech Gambrinus a Pilsner Urquell třetí nejprodávanější sudovou i lahvovou značkou v krajském městě, se přiklánějí zejména mladí lidé v klubech v centru města. ČTK to řekla mluvčí Budvaru Denisa Mylbachrová. Prazdroj však žádný propad prodeje v západních Čechách, kde ovládá více než 90 procent trhu piva, nepociťuje.

Po vybudování obchodního střediska v Plzni před sedmi lety stoupl podle Mylbachrové prodej budějovického piva o desítky procent. "Za poslední rok jsme zaznamenali nárůst ležáku na úkor výčepního piva. Plzeňané velmi dobře přijali také nový tmavý ležák, který se stává stále oblíbenějším," dodala mluvčí. "V regionu žádný propad prodeje nepociťujeme, Budvar jako zásadní konkurenci nevnímáme," reagoval Alexej Bechtin, mluvčí Prazdroje s 50procentním podílem na celorepublikovém pivním trhu. Podle mluvčího je to otázka preferencí, chuti, tradic a zvyku konzumentů, jejichž loajalita k plzeňským značkám je na západě Čech nejsilnější. Proto nerozhoduje ani v průměru o dvě koruny nižší cena budějovické dvanáctky v Plzni. "Budvar ani Staropramen by u nás neměly šanci," uvedli shodně zástupci restaurace U Mansfelda v Plzni a domažlické restaurace U Kamenného sloupu. Budvar se nejvíce pije v centru Plzně - v baru u Nováků, restauraci Elektra a v Hamburku. Nedávno získal budějovický producent na Plzeňsku velké restaurace Tipsport bar Chotěšov a Bowling Rybnice. Pivo Budvar začal čepovat také kulturní dům Inwest, kde se pořádají největší společenské akce v krajském městě. "Přítomnost naší značky se ještě více projevila díky novým, výraznějším světelným reklamám," dodala mluvčí. Podle Bechtina má Budvar šanci ve speciálních zařízeních typu klubů pro mladé. Prazdroj kontruje velkým počtem akcí pro mladé, kterých právě na Plzeňsku podporuje výrazně více než jinde. "Dvanáctku Budvar chtějí také nyní stále více hostinští z Karlovarska a Mariánskolázeňska, kde je hodně Němců, kteří naše pivo dobře znají," řekl ČTK regionální prodejce Budvaru.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio