Budějovický červený kříž získal od rakouských kolegů nový vůz

24. leden 2006

Vozový park Českého červeného kříže v Českých Budějovicích je od pondělka bohatší o sedmimístný volkswagen, který spolek dnes za symbolické jedno euro dostal od kolegů z hornorakouského Freistadtu. Auto bude sloužit hlavně výuce a při organizaci pravidelných součinnostních cvičení.

"Pomůže nám především ke zvýšení mobility humanitární jednotky, využijeme ho tedy nejen pro případné ostré nasazení v mimořádných situacích, ale i při nezbytné průběžné přípravě," řekla novinářům ředitelka oblastního spolku Českého červeného kříže v Českých Budějovicích Hana Vacovská. Dodala, že spolek má nyní čtyři auta, která jsou plně vytížena při poskytování domácí péče. Kontakt s hornorakouskými kolegy trvá už 15 let, budějovický červený kříž díky nim získal i první vozidla.

Potřebu a výhodnost vzájemné spolupráce potvrdilo loni v září první společné cvičení ve Svatém Kameni na Českokrumlovsku, jehož se zúčastnilo 130 záchranářů z obou stran hranice. "Právě tam se ukázalo, že máme dobře vyškoleno hodně lidí, ale často řešíme problém s dopravou," dodala Vacovská.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio