Budějovický Budvar vaří speciální várku piva pro papeže Františka

5. září 2017

Papež František dostane na adventním setkání s věřícími jako jeden z darů speciální várku piva z českobudějovického Budvaru. Pivo začal hlavní sládek Adam Brož vařit v úterý 5. září.

Deset hodin staré mladině požehnal českobudějovický biskup Vlastimil Kročil slovy: „Bože, prosíme tě, požehnej tuto várku českobudějovického piva, ať i v tomto případě platí ono staré a moudré: Dej Bůh štěstí.“

Právě biskup budějovické diecéze poveze do Vatikánu 122 litrových lahví s pivem na prosincovou generální audienci. „V takovémto měřítku jsem pivu žehnal poprvé a je pro mě velká čest, že tu mohu být,“ dodal.

Požehnanou várkou celá výroba pouze začíná. „V tuto chvíli to znamená nepolevit v úsilí a várku správně dotáhnout až do skvělého piva. Bude nás čekat zchlazení várky, kvašení, dohled nad zráním a pak samotným stáčením piva do lahví, ve kterých poputuje do Vatikánu,“ popsal sládek Adam Brož.

Jako pro všechna svá piva Budvar využil suroviny nakoupené výhradně v České republice. „Samotná voda je z našeho vlastního zdroje, z 300 metrů hlubokých artézských studní přímo zde v pivovaru. Slad je vyroben z ječmene pěstovaného na Hané, a to pouze z českých odrůd. Třetí surovinou je chmel - žatecký poloraný červeňák v hlávkové podobě vypěstovaný v žatecké oblasti. Suroviny, pivo i úsilí je čistě česká záležitost,“ upřesnil sládek.

Proces výroby piva určeného pro papeže Františka potrvá tři měsíce.

autor: pfr
Spustit audio