Budějovické muzeum fandí dobrodruhům. Inspiraci můžete čerpat z 30 tisíc cestopisů

5. červen 2017
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Muzeum cestopisné literatury sídlí v centru Českých Budějovic teprve od poloviny roku 2015, přesto se mu podařilo shromáždit úctyhodnou sbírku, ve které hrají prim exponáty z 19. a 20. století. Rozsáhlý knižní fond je pečlivě zkatalogizovaný a je možné domluvit si výpůjčku vybraných svazků do studovny.

V prostorách expozice nechybí ani poměrně rozsáhlý antikvariát, ve kterém jsou k mání novější knihy, popisující cesty po všech kontinentech světa.

Celý koncept muzea je na české poměry poměrně netradiční. Kloubí v sobě kavárnu, čítárnu, přednáškový sál i expozici. Expozice připomíná známé i méně známé české cestovatele: Emila Holuba, Enrique Stanka Vráze, Josefa Kořenského, Karla Domina, Aloise Musila, Alberta Friče, Jana Welzla a řadu dalších.

Přednáškový sál má kapacitu 30 míst, stěny zdobí různé cestovatelské artefakty. A navíc tu mají dvoje venkovní posezení. Jedno na dvoře, na kterém jsou atrakce pro děti, jako je trampolína nebo prolézací model plachetnice, druhé se nachází v zadním traktu, kam mají děti naopak vstup zakázán.

Muzeum cestopisné literatury sídlí v Českých Budějovicích v ulici Dr. Stejskala 15, v těsném sousedství Jihočeského divadla. Otevřeno má celoročně od pondělí do pátku.

autor: Filip Černý
Spustit audio