Budějovické a strakonické školky se rozrůstají

1. březen 2012

Kapacity českobudějovických mateřských škol se budou dále navyšovat. Ani tak ale zřejmě nepokryjí zájem rodičů.

V současné době má město v pětadvaceti zařízeních téměř tři tisíce míst. Už brzy by mělo podle náměstka primátora Petra Podholy dalších padesát míst přibýt ve školce na sídlišti Máj.

„Nové kapacity by měly být plně připraveny od prvního září, takže s nimi už počítáme v tomto zápisu. Začátkem března by měla být zahájena stavba, jejíž náklady jsou zhruba osm milionů korun,“ uvedl Podhola.

Zápisy do školek se v Českých Budějovicích uskuteční na konci března. Fungovat bude bodový systém, který upřednostní v první řadě děti s trvalým pobytem v krajském městě a také rodiče, kteří si podají méně žádostí.

Počet míst v mateřských školách zvyšuje rok od roku také město Strakonice. Teď jich je necelých devět set. Předškolní zařízení využívají i rodiče dětí z okolních obcí. Po nedávných zápisech je ale jasné, že kapacita stačit nebude.

Žádost si letos podalo 399 rodičů, další ale odložili nástup svých ratolestí do základní školy a někteří chtějí dát dítě do školky alespoň na část dne nebo několik dnů v měsíci. O navýšení kapacit dnes jednala rada města Strakonice.

„Budeme muset navýšit kapacitu o sedmdesát míst za tři a půl milionu korun. Ty peníze v rozpočtu najdeme, protože jsme hodně uspořili po zateplení,“ sdělil místostarosta Strakonic Pavel Pavel.

Prostory ve školách jsou podle Pavla dostačující, musí se ale upravit, protože podléhají velice přísné normě.

Spustit audio