Budějovická nemocnice dnes otvírá centrální laboratoře

12. prosinec 2005

V českobudějovické nemocnici se dnes otevírají centrální laboratoře, jejichž výstavba si vyžádala 130 milionů korun. Postupně se do nich soustředí všechny laboratorní obory, které jsou nyní na šesti různých místech ve dvou areálech nemocnice. Sníží se tak počet vyšetření i provozní náklady.

Centrální laboratoře budou mít pro pacienty několik výhod. "Jsme schopni přesně nastavit množství biologického materiálu, který odebíráme. První je tedy šetrnost odběru pro pacienta. Druhá je, že zabezpečíme transport vzorků do laboratoře vlastními silami a pacient nebude muset chodit do několika míst," řekl novinářům ředitel Úseku laboratorních oborů Miroslav Verner. Díky novému systému také všichni laboratorní odborníci uvidí všechny výsledky vyšetření pacienta současně, což předchozí laboratoře neumožňovaly. Hodnocení vycházelo jen z omezených informací. Nemocnice díky novému systému ročně ušetří miliony korun. Za některá místa, kde dříve jednotlivé laboratoře sídlily, platila nemocnice nájem a počet zaměstnanců se také sníží ze 168 na 147 lidí. "Nedělají se duplicitní vyšetření, využívá se technika v laboratořích společně pro některá vyšetření," řekl novinářům ředitel nemocnice Břetislav Shon. Náklady na výstavbu by se podle Vernera měly nemocnici vrátit v horizontu několika let.

Nemocnice si na výstavbu centrálních laboratoří vzala úvěr 130 milionů, který bude z vlastních zdrojů splácet čtyři roky. Stavební práce si vyžádaly 110 milionů, za zbytek nemocnice laboratoře vybavila přístroji. Zatím vzorky do laboratoří bude svážet speciální služba. Nemocnice však zvažuje vybudování potrubní pošty, náklady na jedno odesílací místo se pohybují kolem 200.000 korun. "Výhodou do budoucna u těch urgentních vzorků, pokud by existovala místa pro potrubní poštu, je to, že v reálném čase do tří minut máme na příjmu vzorek, který bude k okamžité analýze," řekl Verner.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio