Budějovická MHD se rozšíří o další linku

6. prosinec 2005

Českobudějovický dopravní podnik nezruší v příštím roce žádnou ze stávajících linek, naopak zavede novou linku. Autobusy číslo 41 dopraví cestující k hypermarketu Tesco, který by se měl otevřít v dubnu u výstaviště. Cesta v nich však nebude zadarmo, řekl novinářům ředitel Dopravního podniku města České Budějovice Lubomír Půlpán. Jízdné ve městě příští rok nepodraží, za nejlevnější jízdenku lidé zaplatí stále osm korun.

Za několik měsíců by se lidé mohli dočkat také rychlejší přepravy autobusy a trolejbusy. Radnice má už projektovou studii takzvaných preferenčních pruhů, které by byly vyhrazeny jen pro městskou hromadnou dopravu. Podle náměstka primátora Juraje Thomy by takový pruh mohl vést třeba od předměstí do ulice Oskara Nedbala na největších sídlištích. "Lze předpokládat, že příští rok dojde k realizaci části tohoto systému právě v ulici Oskara Nedbala," uvedl. Zdůraznil však, že vytvořením pruhů ubude ve městě několik desítek parkovacích míst, které by ale měly nahradit nové parkovací domy. Dopravní podnik nově ruší některé spoje u hojně využívané trolejbusové linky číslo 3. "Z ranních pojedou všechny, změny se dotknou jen dopoledních a zhruba tří v odpoledních hodinách," řekl manažer autobusové a trolejbusové dopravy Pavel Janouch. Počet spojů klesne dopoledne i u autobusů s číslem 2.

Nový jízdní řád, který je již v prodeji, platí od 11. prosince. Dopravní podnik otestuje příští rok i nový systém rychlejšího průjezdu autobusů a trolejbusů na křižovatkách. Náklady na provoz MHD dosáhnou v letošním roce 322 milionů. Příští rok by podle plánu měly vzrůst o více než 60 milionů na 388 milionů korun. Město, jako majoritní vlastník společnosti, proto počítá s vyšší provozní dotací kolem 190 milionů korun. Letos přispělo částkou 145 milionů Kč. Zároveň zvýší i investici do obnovy vozového parku, z jednoho na zhruba šest milionů korun. "Nárůst je způsoben nákupem nových vozů, na které získáme třiapadesátimilionovou dotaci ze SROP. Dražší jsou i energie a pohonné hmoty. Nafta zvýší náklady o zhruba deset milionů," uvedl Thoma. Návrh radních musí ještě schválit zastupitelů. Dopravní podnik města České Budějovice přepraví ročně na 20 linkách kolem 40 milionů osob.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio