Budějovická MHD bude mít dvě noční linky

7. prosinec 2004

Autobusy a trolejbusy městské hromadné dopravy v Českých Budějovicích ujedou v příštím roce 5,916 milionu kilometrů, tedy zhruba o 1,2 procenta méně než letos. Přesto Dopravní podnik města České Budějovice neruší žádnou ze stávajících linek, naopak místo jedné noční linky budou dvě. Jízdné se v příštím roce zdražovat nebude. Novinářům to řekli zástupci podniku.

"Trasy se změní u trolejbusových linek číslo 9 a 17, které budou z Pekárenské ulice vráceny v obou směrech zpět na ulici Na Sadech, a linky číslo 3, která bude zkrácena na úsek Máj - nádraží," řekl ředitel společnosti Lubomír Půlpán. Dodal, že obsluhu Suchého Vrbného zajistí prodloužení linky číslo 9. Noční provoz se rozšíří na dvě linky, autobusy se budou sjíždět u nádraží a cestující tam budou moci přestupovat. Výraznou změnou je platnost nového jízdního řádu od 12. prosince namísto od tradičního 1. ledna. "Chceme sjednotit platnost jízdního řádu dopravního podniku s jízdními řády ČSAD a Českých drah," řekl Půlpán. Linky na sebe totiž navazují.

Provozní dotace města bude v případě, že bude schválen rozpočet, činit téměř 139 milionů korun, což je zhruba o 14 milionů korun více než letos. I v roce 2005 plánuje dopravní podnik obnovu vozového parku. Ze svých zdrojů nakoupí jeden velkokapacitní autobus a jeden trolejbus. "Přihlásili jsme se do Společného regionálního operačního programu se žádostí o finanční dotaci za zhruba 68 milionů korun," řekl náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma. Dodal, že za tuto částku bude nakoupeno pět vozidel.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio