Budějovice řeší plán odpadového hospodářství

15. srpen 2005

České Budějovice dokončily koncept plánu odpadového hospodářství. Dokument je zpracován na dobu pěti let a s výhledem do roku 2015. Systém má pomoci předcházet vzniku odpadů, omezit jejich množství a zjistit možnosti, které by pak město požadovalo po firmě likvidující komunální odpad. ČTK o tom informovala mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

"Mezi nejdůležitější úkoly však patří motivovat občany k separaci zejména ekologickou osvětou, upřednostňovat recyklaci, využívat kompostování biologických složek a zvážit možnost energetického využívání odpadů v budoucnosti," uvedla náměstkyně primátora Ivana Popelová. Systém má také navrhnout efektivní systém nakládání s odpady. Přednost by mělo mít další využití odpadových materiálů před ukládáním na skládky. Do dokumentu může veřejnost nahlédnout na internetových stránkách města www.c-budejovice.cz. Do konce srpna také mohou občané města posílat své připomínky či dotazy. S obsahem konceptu se rovněž mohou lidé seznámit v městském informačním centru v budově radnice na náměstí Přemysla Otakara II.

Zákon ukládá vypracovat plán odpadového hospodářství každému, kdo ročně vyprodukuje více než 19 tun nebezpečného nebo 1000 tun ostatního odpadu. V Českých Budějovicích dosáhlo loni množství odpadového materiálu 281 tun nebezpečného odpadu, kam se řadí například autobaterie, zářivky či zbytky barev, a 24.813 tun ostatního odpadu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio