Budějovice přivítají Gastrofest

8. listopad 2005

Exotická jídla z Angoly, Namibie či Tunisu, ale i zajímavé evropské pokrmy a speciality z kapra jsou lákadlem devátého ročníku gastronomického festivalu Gastrofest, jehož dějištěm bude od 10. do 12. listopadu českobudějovické výstaviště.

Festival představí více než 200 hotelů, restaurací a gastronomických firem ze 16 zemí. Je to vůbec nejvíc v jeho historii, řekl novinářům ředitel festivalu Vladimír Tůma. Dodal, že v deseti pavilonech se návštěvníkům kromě kuchařů představí také cukráři a barmani. Lidé budou moci během tří dnů ochutnat celkem 15 národních kuchyní. Jižní Čechy, kraj rybníků, se budou prezentovat v pavilonu, kde mohou lidé ochutnat čerstvou rybu. "Především kapra, který je typickou českou rybou," uvedl ředitel Rybářského sdružení ČR Václav Šilhavý.

Pro milovníky míchaných nápojů je určen pavilon, kde budou míchat drinky mistři barmanského řemesla. Připravena je i soutěž baristů kávy a pódiová show maďarské a francouzské kuchyně, kde mohou návštěvníci obdivovat mistry tamní gastronomie. "Lidé například mohou vidět přípravu šnečích specialit, jako je šnečí kaviár nebo šnečí játra," uvedl Tůma. K doprovodným akcím bude patřit workshop českých a rakouských hoteliérů o kvalitě a vzdělávání v gastronomii či prezentace malých pivovarů.

Loni festival navštívilo téměř 20.000 lidí a zúčastnilo se jej přes 150 firem ze zhruba deseti zemí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio