Budějovice plánují dokončení varovného systému

11. leden 2005

České Budějovice v tomto roce dokončí projekt varovného informačního systému ve městě. Systém tak pokryje celé jeho území s obytnou zástavbou. Posledním krokem pak bude integrace systému do grafického a informačního programu, který využívá operační velení městské policie.

Na závěrečnou etapu budování systému získalo město státní dotaci 550.000 korun. ČTK to řekl náměstek primátora Tomáš Kubín (ODS). Nový varovný informační systém je podle něj součástí protipovodňových opatření reagujících na zkušenosti z ničivých záplav v roce 2002. "Jak praxe ukázala, bylo jednou z nejproblematičtějších částí krizového řízení zajištění dostatečného a včasného informování obyvatel. Podobné potíže měly při záplavách i státní instituce a vyplývalo to z tehdejšího žalostného stavu technických prostředků a vybavení," řekl Kubín.

Základními požadavky města na varovný informační systém byly především kompatibilita s integrovaným záchranným systémem, vysoká srozumitelnost řeči, dostatečná rezerva ve výkonu a rovnoměrné pokrytí plochy signálem v celém frekvenčním pásmu. Nemalou roli podle Kubína hrál i vhodný výběr reproduktorů, jejich pevná a nesnadno odmontovatelná instalace a také odolnost vůči povětrnostním vlivům. "Systém je bezdrátově, digitálně a kódovaně propojen a zabezpečen proti zneužití či neoprávněnému vstupu. Centrální řízení obstarává městská policie ze svého operačního střediska. Přímo do něj může vstupovat například primátor města, a to jak ze záznamu, tak i třeba z mobilního telefonu. Systém je schopen oslovit obyvatelstvo podle potřeby a aktuální situace pouze v jedné části města i celoplošně," řekl Kubín.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio