Budějovice chystají jednotné značení památek

24. září 2004

České Budějovice připravují jednotné označení památkových objektů. Cílem je upozornit návštěvníky města na zajímavé stavby a zároveň zajistit lepší ochranu objektů, které jsou evidovány jako kulturní památka. ČTK o tom informoval náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma (ODS).

Zákon neukládá majitelům povinnost tyto památky označit. Přesto pro ně může mít vedle prestiže nezanedbatelný význam třeba i to, že poškození památky například sprejery lze posuzovat jako poškození cizího majetku kulturní povahy, uvedl náměstek. "V takovém případě je možné kromě běžného šetření zahájit navíc i správní řízení ve věci poškození kulturní památky," vysvětlil. Všichni vlastníci památkových objektů na území města mohou požádat o přidělení měděných tabulí formátu A5 s nápisem Kulturní památka a velkým státním znakem. Odbor památkové péče magistrátu jich má k dispozici 826 a zájemcům je předá zdarma. Instalovány budou po souhlasu majitelů v souladu se zákonem o státní památkové péči, uvedl Thoma.

Tabulky budou distribuovány zhruba do poloviny příštího roku. Měly by být umístěny zpravidla na hlavní pohledové stěně objektu na dobře viditelném místě, a to v takové výšce, aby nebylo možné tabulku odcizit nebo znehodnotit. V příštím roce chtějí České Budějovice označení kulturních památek rozšířit i o jejich stručný popis. Vedle označení Kulturní památka tak přibude další tabulka s charakteristikou památky, její historií a dalšími detaily. Na tento projekt se město bude snažit získat finanční zdroje mimo svůj rozpočet, především ze společného regionálního operačního programu. Vlastníci památek, kteří v roce 2005 plánují opravu nemovitosti, mohou získat příspěvek z programu regenerace městské památkové rezervace. V něm je letos k dispozici rekordních 9,3 milionu korun. Dotaci ministerstva kultury 4,31 milionu, nejvyšší od roku 1996, totiž doplnilo téměř pět milionů korun z městského rozpočtu. Například loni dostaly České Budějovice na opravy památek jen 1,2 milionu korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio