Budějovice budou rozdělovat sociální byty

14. červenec 2005

České Budějovice ještě letos rozdělí kolem 100 sociálních bytů, které město postavilo s pomocí pětapadesátimilionové dotace od státu. Lidé se do bytů na Máji, jednom z největších sídlišť jihočeské metropole, budou moci nastěhovat za jasných pravidel. Žadatel o byt musí ve městě nejméně půl roku pracovat, nesmí mít jiné bydlení a radnici nic dlužit, píše dnešní jihočeská příloha Práva.

Město do výstavby bytů vložilo z vlastního 45 milionů korun. Náměstkyně primátora Vlasta Bohdalová listu řekla, že je to poprvé, kdy České Budějovice přidělí sociálně slabým tolik bytů, včetně 12 bezbariérových. "Všechny jsou malometrážní o velikosti 1+kk a 2+kk. U všech bude regulované nájemné," uvedla. Byty budou radní přidělovat i podle výše příjmu uchazeče. Podle náměstkyně je předem bez šance člověk, jenž byt od města již měl a nějakým způsobem o něj přišel. "Například proto, že byl vystěhován na základě neplnění svých povinností či jej po privatizaci prodal," dodala.

Právo připomíná, že nové byty stojí v atraktivní lokalitě, kde za poslední roky vyrostlo několik nových bytových domů. Nedaleko je obchodní centrum s multikinem a lidé, kteří zde budou bydlet, mají i blízko do přírody.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio