Bude ve Strakonicích další supermarket?

9. únor 2005

O výstavbě supermarketu na autobusovém nádraží ve Strakonicích rozhodnou zastupitelé města s konečnou platností na jaře. Obchodní centrum se zaměřením na hobby, jež ve městě schází, by pak mohlo začít vyrůstat ještě letos nebo na začátku příštího roku.

Zároveň se supermarketem získají lidé i nový autobusový terminál, který ČSAD STTRANS postaví za peníze od řetězce. ČTK to dnes řekl ředitel firmy Vladimír Warisch. Podle městské architektky Marty Slámové budou zastupitelé o definitivním verdiktu rozhodovat nejdříve v dubnu. Projekt terminálu, který zahrnuje i stavbu supermarketu, existuje již dva roky. ČSAD STTRANS ale ke stavbě potřebovala souhlas zastupitelů se změnou územního plánu. Poprvé o to firma žádala v roce 2003, koncem loňského roku se projekt dostal teprve do druhého čtení. "Původní smlouva s investorem supermarketu sice vypršela, my však jednáme s dalším. Stavba obchodu ale nezačne dříve, než dokončíme nový terminál," uvedl Warisch. Jméno možného investora zatím uvést nechtěl, pouze to, že půjde o hobby market. Nové nádraží by mělo být pod jednou střechou. Projekt počítá s demolicí nynější výpravní budovy, se snížením počtu nástupišť a s takzvaným pilovým stáním, kdy autobusy budou k zastávkám zajíždět šikmo a zpátky vycouvávat. "Z čekárny cestující prosklenou budovou uvidí, kdy jejich autobus přijede a kolik mají ještě času do odjezdu," řekl Warisch. Podle něj bude nový terminál bezpečnější a pohodlnější.

ČSAD STTRANS loni podle neauditovaných výsledků dosáhla tržeb 220 milionů až 230 milionů korun. Podle Warische zisk však bude o čtyři miliony až pět milionů korun nižší než v roce 2003. Pokles zapříčinil především čtyřicetiprocentní nárůst ceny nafty, která tvoří třetinu ročních nákladů společnosti.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio