Bouřka s krupobitím zdecimovala na Táborsku úrodu řepky a obilovin

31. červenec 2013

Zemědělci na Táborsku sčítají škody po bouřce, která se přehnala v noci na úterý v několikakilometrovém pásu přes Bechyňsko, Želečsko, Planou nad Lužnicí a dále směrem na Kloužovice a Mladou Vožici. Živel během chvíle zničil velkou část úrody.

„Mluví se o 80 a 100 procentech. Řepka je bílá. Jestli tam něco zbylo, tak možná na spodních patrech, které ještě nebyly uzrálé. Klasy pšenice jsou buď vymlácené, nebo zpřerážené a leží na zemi," popsal řekl ředitel Okresní agrární komory v Táboře Ladislav Samec.

„Rovněž i kukuřice. Sklizeň kukuřice je hodně očekávaná, protože tady máme poměrně hodně bioplynek, a pro ty se také dělá. Asi bude nouze, jak bioplynky plnit,“ dodal.

První odhady škod, které způsobily pondělní bouřky doprovázené na některých místech krupobitím, se pohybují v řádech milionů korun.

O štěstí mohou mluvit farmáři v některých jiných táborských lokalitách, kteří vyvázli prakticky beze škod. „Veliké štěstí měli na Veselsku, části Chousticka, Jistebnica a Opařanska, kam přišel déšť, ale kroupy tam nebyly, čili tam se dá předpokládat, že tyto škody nebudou,“ uzavřel Samec.

autoři: Jan Kopřiva , sib
Spustit audio