Boletický újezd bude přístupný turistům

11. říjen 2005

Ministerstvo obrany a Jihočeský kraj se dohodli na otevření Vojenského újezdu Boletice na Českokrumlovsku. Zřejmě již příští rok v létě tak správci újezdu zpřístupní některé prostory turistům, umožní zde vedení cyklostezek a pěších tras a zjednoduší a urychlí vydávání povolenek ke vstupu. Novináře o tom dnes informoval jihočeský hejtman Jan Zahradník.

Plně otevřený ale areál zatím nebude. Přístupný by měl být jen po vyznačených trasách, jako je tomu v Národním parku Šumava, a v době, kdy zde vojáci nebudou cvičit. Kraj se bude také podle Zahradníka snažit, aby zde v příštím roce mohly být vytyčeny i první běžecké trasy pro lyžaře. "Je to naplnění prvního kroku našeho memoranda o maximálním možném zpřístupnění újezdu. Neměl by být ale posledním," řekl hejtman. Dalším cílem by mělo být předání "uvolněných" částí pod správu obcí a poté celkové zrušení areálu, plánované do roku 2010. Hejtman podotkl, že dohodu považuje za velký úspěch, neboť memorandum schválili krajští radní již loni v dubnu.

Jihočeský kraj se snaží o převedení areálu pod samosprávu již tři roky. Využít jej chce k rekreaci a turistice. V části areálu by například mohlo vzniknout zimní lyžařské středisko. Ministerstvo obrany v současné době připravuje polyfunkční studii jeho budoucího využití. Podle pondělní dohody se na jejím zpracování bude nyní podílet také kraj.

Někteří obyvatelé Boletic a zaměstnanci újezdu si však nepřejí, aby armáda areál opustila. V červnu proto odeslali ministru obrany Karlu Kühnlovi a jihočeskému hejtmanovi otevřený dopis, v němž výcvikový prostor považují za nezbytný a smysluplný. Jeho zrušení by podle nich mohlo navíc připravit řadu lidí o práci a zvýšit tak nezaměstnanost na Českokrumlovsku.

Vojenský újezd Boletice byl založen v roce 1947. Areál o rozloze 22.000 hektarů leží nedaleko lipenské rekreační oblasti. Kromě vojáků zde trénují i hasiči a policisté. V jižních Čechách vojáci zůstávají v Bechyni, Jindřichově Hradci a Strakonicích. V České republice je v současnosti pět výcvikových prostorů: Boletice na Českokrumlovsku, Hradiště na Karlovarsku, Libavá na Olomoucku, Dědice u Vyškova na Moravě a Jince v Brdách. Jejich celková plocha je zhruba 1300 čtverečních kilometrů.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio