Boj s kůrovcem v Píseckých horách ani po dvou letech nekončí

4. leden 2018

Písečtí lesníci bojují s kůrovcem už druhým rokem. Zatím bezúspěšně. Lýkožrout dokonce začal napadat i zdravé stromy. Lesníci v minulém roce nestihli zpracovat kůrovcové dřevo a budou v nahodilé těžbě pokračovat i letos.

Lesní dělník František Zemek nachází ve smíšeném lese stromy, které hajný označil oranžovou barvou. Ty jsou napadené kůrovcem a určené k poražení. „Já mám rozprašovač s modrou barvou, která se tam pak musí nastříkat jako ochrana proti dalšímu šíření kůrovce,“ doplňuje.

Zvuk motorové pily a následný postřik stromů nebude v Píseckých horách ani letos žádnou výjimkou. „Ještě nemáme zpracovanou celou nahodilou těžbu, určitě v tom budeme pokračovat v lednu a možná i v únoru. Ještě i teď se objevují stromy, které mají zelené jehličí, ale opadává jim kůra, to znamená, že jsou napadené kůrovcem,“ vysvětluje jednatel Lesů města Písku Václav Zámečník.

Kvalita dřeva je podle něj horší a odběratelé o tom ví. „Počítáme ztráty, je to sedm a půl milionu korun,“ dodává.

S větší nahodilou těžbou souvisí i rozsáhlejší výsadba stromků. „Standardně zalesňujeme čtyřicet hektarů holin ročně, loni jsme zalesnili padesát a tento trend bude v následujících letech pokračovat. Tam, kde se vytěží smrk, ho zpátky už nevracíme, snažíme se ho nahradit směsicí jehličnanů i listnatými dřevinami,“ popisuje.

Lesníci začnou sázet další stromy na přelomu března a dubna.

Spustit audio