Boj o Senát bude na Krumlovsku i Táborsku zřejmě vyrovnaný

2. listopad 2004

Zřejmě vyrovnaný boj svedou vzhledem k předchozím výsledkům a současným průzkumům ve volebních obvodech Českokrumlovsko a Táborsko kandidáti na funkci senátora. Zatímco v Táboře proti sobě vystoupí celorepublikově známé osobnosti, na Českokrumlovsku se střetnou spíše lidé známí z komunální politiky.

Na Táborsku se zřejmě bude rozhodovat mezi současným senátorem Pavlem Eybertem (ODS) a bývalou ministryní spravedlnosti Vlastou Parkanovou (KDU-ČSL). V roce 1998 zvítězil Eybert poměrně výrazně nad kandidátem ČSSD Jaroslavem Kopeckým. Uchazeč za čtyřkoalici byl tehdy třetí. Eybert se za svou senátorskou kariéru v regionu profiloval především jako bojovník za výstavbu dálnice D3, kterou Táborsko považuje za klíčovou stavbu. Parkanová však bude zřejmě silnou soupeřkou. Nejen, že je táborskou rodačkou, ale ve městě i v celé republice byla v době svého působení v čele ministerstva spravedlnosti poměrně úspěšnou a oblíbenou političkou. Výhodou by mohl být i fakt, že je žena. Ve hře může být podle současných volebních průzkumů i kandidát KSČM Ivan Nadberežný, který již do Senátu na Táborsku kandidoval. Skončil v prvním kole jen tři desetiny procenta za kandidátem čtyřkoalice. Mezi podnikatelskými kruhy je známý také kandidát ČSSD a viceprezident Svazu průmyslu a obchodu ČR Stanislav Kázecký, pro kterého zřejmě budou hlasovat voliči z východní části Písecka, jež je součástí obvodu. Vše bude zřejmě záležet také na volební účasti, která je u senátních voleb tradičně nízká. Na Táborsku přišlo před šesti lety v prvním kole volit téměř 46 procent lidí, ve druhém již jen o něco více než 20 procent.

Na Českokrumlovsku se bude rozhodovat mezi kandidáty z regionální sféry. Starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS) bude měřit síly s jihočeským krajským radním Karlem Vachtou (ČSSD), bývalým krumlovským starostou Janem Vondroušem (KDU-ČSL), starostou Benešova nad Černou Miroslavem Šimánkem (nestraník za KSČM) a podnikatelem a částečným invalidním důchodcem Kolomanem Markovičem (Nezávislí) z Českých Budějovic. Současný senátor za Českokrumlovsko Martin Dvořák (ODS) vyhrál v roce 1998 poměrně těsně, a to o pět procent právě před Vachtou, který již jednou senátorem byl. Podle současných preferencí by vyhrál opět zástupce ODS Jirsa, který má za sebou úspěšné starostování v Hluboké. Hluboká však nespadá pod volební obvod. Vachta má za sebou vyrovnané čtyři roky ve funkci náměstka jihočeského hejtmana a lidé na Českokrumlovsku ho znají již z předchozích voleb. Z tohoto souboje by potom mohl vytěžit Vondrouš, kterého mají tamní voliči v živé paměti ještě jako krumlovského starostu. Čtyřkoalice sice zůstala v roce 1998 pozadu s poměrně silným odstupem, ale nyní může KDU-ČSL nasbírat body právě u těch voličů, kteří nebudou chtít podpořit ani Jirsu ani Vachtu. Podle současných celostátních volebních průzkumů by mohl být jedním z favoritů i Šimánek. Budou jej zřejmě volit především lidé z menších obcí na Českokrumlovsku.

Také v obvodu Český Krumlov, který zasahuje Českokrumlovsko a část Prachaticka, byla účast v minulých volbách slabá. V prvním kole přišlo k urnám 45 procent voličů, ve druhém již jen něco přes 17 procent. Slabá účast přitom podle politologům často nahrává extrémním názorům a stranám, které mají spořádané voliče.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio