Bohumil Hrabal: Postřižiny. Úsměvná poetická novela plná vzpomínek na autorovo dětství strávené v nymburském pivovaru

5. březen 2021

Prostřednictvím vyprávění Maryšky, manželky pivovarského správce Francina, sledujeme známý hrabalovský příběh v rozhlasové podobě. Bohumil Hrabal v novele Postřižiny zpracoval vzpomínky na své rodiče a jejich vztah, jeho otčím byl úředníkem v nymburském pivovaru a jeho maminka se přímo otiskla do postavy půvabné Maryšky.

Režie a příprava textu: Aleš Vrzák
Interpret: Tereza Bebarová
Mistr zvuku: Tomáš Mykiška
Natočeno v Praze v roce 2017.

Zdánlivě poklidné manželství a život v pivovaře, který přerušuje jen Maryška svým svérázným chováním, naruší příjezd ještě svéráznějšího strýce Pepina, jejího švagra. Vyprávění Maryšky je tak díky Pepinovi protkané i jeho osobitými a nezapomenutelnými příběhy.Pepin i jednotlivé postavičky městečka, například pan doktor Gruntorád či kadeřník Boďa Červinka, patří k tomuto příběhu stejně jako Maryščiny dlouhé vlasy. Ty jsou všudypřítomné a nespoutané jako Maryška sama. Doprovází ji při zabijačce, leč skryté v šátku, či rozpuštěné při dobrodružství na komíně a cestách na bicyklu. Avšak doba slavného zkracování, která pomalu přichází i do městečka samotného, se nevyhne ani pivovaru...

Bohumil Hrabal profimedia-0227467665.jpg

Bohumil Hrabal jeden z nejznámějších a nejpřekládanějších českých spisovatelů se narodil roku 1914. Po celý svůj život byl spjat jak s literaturou a s umělci, tak i s dělnickými profesemi.

Před druhou světovou válkou Hrabal studoval práva a účastnil se i přednášek z filozofie a literatury.

Během války pracoval na železnici. Po skončení války si však cestu právnického povolání nevybral.

Než se stal v roce 1963 spisovatelem z povolání, vystřídal několik dalších zaměstnání, pracoval mimo jiné jako pojišťovací agent či obchodní cestující. Inspirací pro jeho psaní mu byli lidé, které na cestě svým životem potkal.

Jak sám píše v úvodu k Perličkám na dně: 

„To všechno jen proto, abych se umazal prostředím a lidmi a občas zažil tu ohromující událost, že jsem zahlédl na dně člověka perlu.“

Hrabalovy novely byly proslaveny i díky jejich filmovému zpracování, od oscarových Ostře sledovaných vlaků po Skřivánky na niti a Perličky na dně. Protože nesměl Bohumil Hrabal od konce 60. let oficiálně publikovat, část svých děl uveřejňoval v samizdatu.

V polovině 70. let mu bylo dovoleno alespoň částečně psát. Čekala ho i další filmová zpracování jeho děl: Příliš hlučná samota či  právě Postřižiny.

Bohumil Hrabal, který se stal tváří novodobé české prózy a proslul ztvárněním svých „pábitelů“, zemřel v roce 1997 po pádu z okna.  

autor: Marie Kliková
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.