Bohoslužba ve Strmilově odstartovala motorkářskou sezónu na jihu Čech

2. květen 2017

Téměř 150 motorkářům z celé republiky přijelo pro požehnání svých strojů do jihočeského Strmilova. V evangelickém kostele si vyslechli netradiční bohoslužbu a zahájili letošní motorkářskou sezónu.

Evangelický farář Jaroslav Pechar zařadil do své bohoslužby píseň Suchého a Šlitra Marnivá sestřenice. „Odpíchneme se vždycky od písničky. Ten základní motiv, který jsem z toho vytáhl, je, že pokud se člověku stane něco špatného, záleží, jak s tím naloží. I motorkářům se stávají špatné věci a zdaleka ne vždycky za to můžou, tak je potřeba se s tím nějak poprat,“ vysvětlil.

Motorkářskou bohoslužbu zorganizoval už podesáté Jan Kubák. Jejím smyslem podle něj je, aby všichni vždycky šťastně dojeli. Také souhlasí s tím, že někteří motorkáři přijdou do kostela možná jenom jednou ročně, a to právě do Strmilova. „Myslím si, že musíme mít pořád takovou tu úctu ke stroji, protože ten je silnější než my,“ dodal.

Nejstarším účastníkem pelotonu byl pětasedmdesátiletý Lubomír Caha z Hospříze na Jindřichohradecku. „Já jezdím na motocyklu, který byl vyrobený v roce 1936. Jezdil s ním pan Pekařský do Hospříze sbírat brambory, aby Hradečáci neumřeli hlady, od té doby si ho pamatuji. Nakonec skončil u mě,“ prozradil.

Zúčastnili se i Miloš a Dan Sedlákovi ze Strmilova. „Pro nás je to hlavně setkání dobrých lidí a kamarádů. Popovídáme, jak se kdo má, co má za nový stroj, co si vylepšil, těšíme se na to. Vedu k tomu i naše děti, proto jsem přivedl syna, který snad půjde v mých šlépějích,“ řekl otec a syn jeho slova jenom potvrdil: „Ano, protože mě baví na motorce jezdit. Líbí se mi, že vidíme různá zvířata, a adrenalin mě na tom také baví.“

Ještě než motorkáři odjeli na svojí spanilou jízdu, vybrali několik set korun, které věnují organizátorům dětských táborů ve Strmilově.

Motorkáři si ve Strmilově vyslechli netradiční bohoslužbu a poté se vydali na spanilou jízdu. Zahájili tak letošní motorkářskou sezónu
Spustit audio