Blatenská Tesla bude mít kvůli povodním nižší zisk

1. listopad 2002

Škodu 5,5 milionu korun způsobily srpnové povodně a.s. Tesla Blatná, která vyrábí autopříslušenství, elektronická zařízení a součástky. Společnost přišla podle jejího generálního ředitele Jana Kalouse v důsledku záplav o termínované zakázky v hodnotě 1,4 milionu korun. Voda se dostala i do části výrobních kapacit, ale poškodila hlavně řízení plynové kotelny, které společnost pořídila na leasing.

"Letos plánujeme tržby 240 milionů korun. Plán zisku, který počítal se čtyřmi miliony korun, ale kvůli povodním nesplníme. Hospodaření však bude vyrovnané," řekl ČTK Kalous. V loňském roce rozšířila Tesla výrobu a prodej autopříslušenství, což jí přineslo čtvrtinový nárůst tržeb na 247,2 milionu korun. Zhruba třetinou se na tržbách podílely zakázky pro automobilový průmysl.

Loni začala Tesla dodávat zapalovací kabely do prvovýroby ruské automobilky Lada Togliatti. Vývoz do Ruska, kde má firma obchodní kancelář, se již letos na tržbách podílí asi jednou šestinou. Celkový podíl exportu na tržbách se blíží 50 procentům. Společnost vyváží rovněž do Německa, na Slovensko a do států východní Evropy. Součástí výrobního programu Tesly Blatná jsou elektronické sirény, jejichž prodej se pohybuje mezi šesti až osmi miliony korun ročně. Partnerem společnosti při prodeji informačních a varovných systémů VISO, kterých letos prodá kolem 700, se stala firma Vegacom. Přestože staré systémy jsou zranitelné, neočekává Tesla, že by srpnové povodně způsobily již letos zvýšení zájmu obcí o systémy pro varování a vyrozumění obyvatelstva. Základní jmění Tesly Blatná, která zaměstnává 370 osob, je 208 milionů korun. Společnost, která hospodaří bez úvěrů, vlastní tři fyzické osoby.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio