Blanice a Malše hlásí třetí povodňový stupeň

25. červen 2009

Třetí povodňový stupeň je na Blanici na Prachaticku a na Malši v Roudném u Českých Budějovic. Tak vypadá aktuální povodňová situace po ránu na jihu Čech. Na druhém povodňovém stupni je Stropnice v Borovanech, stoupá také Lužnice - na Pilaři se dostala na první povodňový stupeň.

Hasiči ale v noci nikde zasahovat nemuseli, potvrdil Českému rozhlasu operační důstojník hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Radek Lukovjan: "Ráno je zatím klidné, v podstatě se situaci jen neustále monitoruje. Třetí povodňový stupeň je na Malši v Roudném, ale řeka tam protéká bez problémů. Třetí stupně jsou i na Blanici u Husinecké přehrady, v Husinci a Strunkovicích nad Blanicí."

Pokles hladiny Blanice hlásil včera odpoledne Podedvorský mlýn. Českému rozhlasu to potvrdil majitel pily, která tam sídlí, Jaroslav Kubašta: "Pokud nebudou další srážky, tak je situace stabilizovaná. Voda poklesla zhruba o půl metru. Budeme doufat, že už nebude pršet."

Jenže večerní déšť opět zvýšil přítok Blanice do Husinecké přehrady. A poté, co přehrada začala přetékat přepadovými komorami, prožili ve Strunkovicích nad Blanicí neklidnou noc. Voda ale zůstává v březích, zaplavila jen fotbalové hřiště sportovním areálu a přilehlé zahrádky. Strunkovičtí fotbalisté doufají, že hřiště nebude pod vodou dlouho a trávník nezačne hnít.

Hladina Blanice ve Strunkovicích dosáhla třetího povodňového stupně

Strach z ohrožení obytných domů ale zůstává. Kdo mohl, vzal si ve Strunkovicích dovolenou a situaci na Blanici sleduje. Přes noc hladinu sledovaly tříčlenné hlídky, pohotovost mají i místní hasiči.

autoři: Ivan Mls , Václav Malina
Spustit audio