Bioodpad můžete kompostovat i v paneláku a navíc získáte žížalí čaj

11. březen 2016

Mnoho lidí zbytečně a bez užitku vyhazuje do popelnic bioodpad. Přitom stačí hrst hladových žížal a můžete ho kompostovat klidně i v panelákovém bytě. Takzvaný vermikompostér není větší než židle a hodit do něj můžete zbytky od brambor, ostříhané vlasy nebo třeba sáček od čaje.

To všechno dokáží ve vermikompostéru bez zápachu zpracovat speciální kalifornské žížaly. Navíc pak ještě získáte vlastní kompost a žížalí čaj.

Už asi tři roky má doma vermikompostér Vladimír Fuchs z Kaplice. „Je schovaný v komoře. Jenom vždycky zvednete víko, nasypete bioodpad a vlastně se o to nemusíte starat. Dnes jsem tam třeba vyhodil vylouhovaný sypaný čaj,“ popisuje.

Ve spodním patře vermikompostéru žijí kalifornské žížaly. Ty prolézají jednotlivými patry až nahoru a veškerý bioodpad zpracovávají. „Myslím, že nedosahují větší délky než deset centimetrů a rozhodně z kompostéru neutíkají, to by samy sebe zabily,“ ujišťuje Vladimír Fuchs.

Na vermikompostéru je také kohoutek, ze kterého si majitel může načepovat takzvaný žížalí čaj. „Na něm si zase pochutnají domácí květiny. A kromě toho mám ještě další produkt, kterému se říká vermut - to, co zůstane po žížalách. Díky tomu vlastně nekupuji žádné chemické hnojivo, vystačím si s tím, co žížaly vyprodukují,“ dodává Vladimír Fuchs.

Vermikompostér může být plastový nebo dřevěný. Velký je asi jako menší botník a má několik pater. Vermikompostér by měl být v tmavé místnosti, třeba v komoře
autor: Romana Lehmannová
Spustit audio