Bílá paní se opět vrátí do Jindřichova Hradce

20. červenec 2004

Tajuplná Perchta z Rožmberka, známá jako Bílá paní, se v pátek 23. července po roce opět vrátí do Jindřichova Hradce. Na místním zámku bude každý pátek a sobotu až do 4. září účastnicí již 11. ročníku nočních prohlídek. Loni tento program, jehož námět se každoročně mění, zhlédlo rekordních 4155 návštěvníků, z toho 1444 dětí.

"Diváci opět uvidí mocné pány, ale i zbrojnoše a jiné renesanční postavičky, které patřily ke každodennímu životu černé kuchyně, kaple, rondelu a dalších míst zámku. Připravujeme i zjevení nových strašidel. Usilujeme také o ukázky řemesel, abychom ukázali zámecký život v celé šíři," řekl ČTK šéf týmu organizátorů Antonín Kaška. Účikovat bude zámecká divadelní skupina, doplněná o hosty z Divadelní společnosti Jablonský. Jakou barvu rukaviček zvolí mocný duch Bílé paní, to se podle Kašky dozvědí návštěvníci až na místě. Noční prohlídky zámku, jejichž historickým rámcem bývají skutečné události, začínají v pátek a v sobotu vždy ve 21:00 a pokračují od 22:00 a 23:30.

Bílá paní je ve všech příbězích líčena jako dobrý duch, který barvou svých rukaviček věští budoucnost. Měla-li navlečeny černé rukavičky, znamenalo to smrt či onemocnění, červené pak požár. Dobrou zprávu, narození dítěte, křtiny nebo svatbu, přinášely rukavičky bílé. Jindřichohradecký hrad a zámek je po Pražském hradě a Českém Krumlově třetím největším památkovým objektem v Česku. Loni si ho prohlédlo 75.000 návštěvníků z celého světa.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio