Bezpečnostní rada Jihočeského kraje v pondělí rozhodla, že na Prachaticku od středy zruší povinné nošení roušek ve vnitřních prostorách

17. srpen 2020 11:46

Lidé roušky nebudou muset mít ani na úřadech na území celého kraje. Bezpečnostní rada však doporučuje, aby lidé nadále měli roušky ve zdravotnických zařízeních.

Od konce července museli lidé v kraji nosit roušky v nemocnicích, domovech pro seniory a na úřadech. ČTK to řekla ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. 

Na Prachaticku pak tato povinnost platila pro všechny vnitřní prostory kvůli ohnisku koronaviru ve firmě Intica System.

„Nyní se situace zlepšila. V současnosti máme v kraji 140 případů koronaviru, což znamená 21,8 pacientů na 100 tisíc obyvatel. Domníváme se proto, že můžeme povinné nošení roušek zrušit," uvedla Kotrbová. Bezpečnostní rada doporučuje, aby však zdravotnická zařízení v kraji požadovala nošení ochrany úst.

„Ale je to jen doporučení a záleží na každém, jak si pravidla nastaví a zda ve svých prostorách bude roušky vyžadovat," uvedla Kotrbová.

Návštěvy mohou znovu chodit do nemocnice v Dačicích. Zdravotnické zařízení je povolilo na oddělení Léčebny dlouhodobě nemocných. Vedení nemocnice zároveň doporučilo, aby se pacienti se svými příbuznými a známými potkávali na chodbách a balkonech.

Lidé, kteří na návštěvu do dačické nemocnice přijdou, se musejí ohlásit na sesterně. Musí mít nasazenou roušku na nose a ústech a při vstupu i ochodu z oddělení si vydezinfikují ruce. U jednoho pacienta můžou být v jednu chvíli přítomné maximálně dvě osoby. 

Hygienici budou v tomto týdnu opětovně testovat klienty a zaměstnance domova pro seniory v Prachaticích, kde byla nakažená jedna žena. Dále plánují i kontrolní odběry v ubytovně, v níž žijí zahraniční pracovníci firmy Intica Systems. Právě v tomto zařízení před čtyřmi týdny hygienici zjistili dvě desítky nakažených. 

zdroj: ČTK
Spustit audio