Auta v Roudném u Českých Budějovic jezdí po zbrusu novém mostě

12. srpen 2009

Po zbrusu novém mostě jezdí od úterního dopoledne auta v Roudném u Českých Budějovic. Původní most z roku 1892 byl už v nevyhovujícím stavu. Loni v létě ho stavbaři zbourali, a na jeho místě do letoška vybudovali nový.

"Investorem je Jihočeský kraj, akce byla spolufinancována z regionálního operačního programu. Je to největší investiční akce týkající se mostů v kraji o celkové výši 98 milionů korun. Doufám, že bude sloužit občanům," dodal první náměstek hejtmana Martin Kuba.

Most je tvořen dvěma ocelovými oblouky, na kterých je na táhlech zavěšena mostovka z předpjatého betonu, přižil Zdeněk Novák, ředitel českobudějovického závodu společnosti Eurovia: "Je to nestandardní řešení, podobných mostů je v Česku poměrně málo. Důvodem je to, aby se dosáhlo menší výšky vlastní mostovky. Celý most je bez předmostí dlouhý 48 metrů, široký 11,5 metru, oproti původnímu mostu je zhruba o 1,5 metru výše na hladinou a má vyšší nosnost."

Místní lidé navíc oceňují, že nový most má, na rozdíl od starého, také chodníky pro chodce. Starosta Gustav Had tlumočí jen jedinou obavu, aby v obci nepřibylo nákladních aut, protože nový most na rozdíl od starého unese bez problémů i těžké kamiony: "Jsou jisté obavy, aby se nám sem nestáhla kamionová doprava, ale uklidňujeme se tím, že by neměla kam jet. Snad je to lákat nebude a nenajdou si cestičku přes Roudné. Doufejme, že to nás nepostihne."

autor: Ivan Mls
Spustit audio