Asociace regionálních letišť chce znovu oživit vnitrostátní leteckou dopravu

19. říjen 2007

Letiště v krajích se dávají dohromady. Teprve několik měsíců stará Asociace regionálních letišť České republiky chce sehrát významnou roli při ochraně a prosazování zájmů provozovatelů a majitelů těchto letišť. Od včerejška jednají její zástupci v Českých Budějovicích.

Jako jeden ze svých cílů si asociace klade také znovuoživení vnitrostátní letecké dopravy. Dnes totiž letecké linky létají pouze mezi Prahou a Ostravou.

Členem asociace je také Hradec Králové, který vlastní tamní bývalé vojenské letiště. "V rámci diskuzí o jedné z náplní asociace jednáme o tom, že by bylo užitečné nejdříve prověřit, a následně i realizovat, vnitrostátní letecké spojení. Hlavně mezi regiony, které nemají dobré silniční spojení. Královehradecké letiště dnes již má parametry, aby mohlo přijímat středně velká letadla až do velikosti Boeingu 737," doplnil Josef Malíř, náměstek primátora Hradce Králové.

Jihočeské letiště České Budějovice v Plané, které napůl vlastní Jihočeský kraj a město, by v budoucnu mohlo mít kapacitu až půl milionu odbavených cestujících za rok. Říká to vícehejtman Robin Schinko. K tomu ale ještě musí ujít dlouhý kus cesty, především je potřebné vybudovat potřebnou infrastrukturu.

Intenzivnější budování na letišti začne už příští rok, dodal ředitel letiště Ladislav Ondřich: "Jedná se o technické a administrativní zázemí a oplocení, které je velice důležité. Pravidelnost dopravy závisí na eliminaci nepříznivého počasí, což je otázka navigačního vybavení. Práce by měly být dokončeny v polovině roku 2009."

autor: čro čb
Spustit audio