Arkáda zahájila v Písku Týden duševního zdraví

24. říjen 2005

Písecké sociálně-psychologické centrum Arkáda pořádá Týden duševního zdraví. Návštěvníky čeká ode dneška do čtvrtka série přednášek psychologů, prostory centra se jim představí při dnu otevřených dveří. Pro učitele připravili pracovníci Arkády seminář, jak bojovat proti šikaně.

Arkáda organizuje Týden duševní zdraví prakticky každým rokem od svého vzniku v roce 1997. "Snažíme se pořádat pro veřejnost, jak pro odbornou tak pro laickou, různé programy. Snažíme se nabídnout různé aktivity, opakují se jen dny otevřených dveří. Každý rok přednáší někdo jiný, děláme jiný workshop či jiný seminář," řekla ČTK vedoucí Arkády Andrea Vondrášková. Ve středu v Divadle Pod čarou čeká návštěvníky přednáška kněze Tomáše Halíka o duševní hygieně. Na přednášku naváže koncert skupiny Hradišťan. "Žánr je letos trochu jiný, dříve jsme zvali bigbeatové kapely. Teď jsme sáhli po něčem, co si myslíme, že bude k té přednášce kompatibilnější," dodala Vondráškové. Pětihodinový seminář seznámí v rámci Týdne duševního zdraví učitele základních škol s problematikou šikany. "Učitelé leckdy, když se jim dítě s problémem svěří, vůbec netuší jak reagovat," poznamenala Vondrášková.

Arkáda poskytuje pomoc v několika oblastech. Provozuje Krizové centrum pro lidi, kteří jsou v akutní tíživé psychické životní situaci, a Kontaktní centrum pro drogově závislé. Klienti se na pracovníky mohou obracet i prostřednictvím Linky důvěry, od roku 2004 funguje u centra rodinná poradna. Od svého vzniku v roce 1997 se centrum zaměřujeme na prevenci - pořádá různé besedy, přednášky či ucelené preventivní programy pro žáky základních a středních škol.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio