Archeologové objevili u Nové Hospody středověkou ves

22. listopad 2005

Stavba mimoúrovňové křižovatky na Nové Hospodě na Písecku, která začala koncem září, odhalila středověkou vesnici Bastrčice. Zatím archeologové objevili část základů obvodové ochranné zdi a několik zahloubených objektů, které zřejmě sloužily jako zásobárna vody. Nálezy zahrnují i pravěkou keramiku, píší dnešní Deníky Bohemia (DB) ve své jihočeské příloze.

Vesnice vznikla ve 13. století, její zánik se datuje do doby třicetileté války. "Výzkum vedeme lidově řečeno za humny někdejší osady, protože skrývka zeminy, kterou tu provedli pracovníci stavební firmy, zasáhla pouze do této části. Pokračovat budeme pravděpodobně až příští rok stejným směrem, kudy bude skrývka postupovat," řekl deníku archeolog Prácheňského muzea v Písku Jaroslav Jiřík. Podle archeologa Jiřího Frölicha díky stavbě mohou pracovníci muzea prozkoumat celou původní zástavbu - nejen rozmístění středověkých obydlí, ale také hospodářských budov a zahrad. "Máme tak možnost zmapovat zázemí někdejší vesnice, což se tak často u podobných objevů nepovede, protože se jedná o rozlohu několika hektarů," řekl listu Frölich.

Stavba křižovatky, jež spojí rychlostní komunikaci R4 z Prahy do Strážného a silnici I/20 z Plzně do Českých Budějovic, si vyžádá 1,277 miliardy korun a potrvá do září 2008.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio