Archeologové a dělníci pracují v kostele v Českých Budějovicích, který je starší než samotné město

28. srpen 2024 11:19

Nové fasády, střechu, ale i obnovené vzácné fresky a vitráže bude mít kostel svatého Prokopa a svatého Jana Křtitele na Starém městě v Českých Budějovicích. Středověká památka starší než krajské město prochází generální rekonstrukcí za více než 30 milionů korun. Práce potrvají až do konce příštího roku.

„Exteriér se celý obnoví, to znamená střechy a omítky presbytáře, lodi a věže,“ ukazuje stavební technik Biskupství českobudějovického Jiří Weber na Staroměstském hřbitově u kostela svatého Prokopa a svatého Jana Křtitele v Českých Budějovicích.

Naposledy byl kostel rekonstruovaný v 70. letech minulého století. „Tehdy došlo k úplnému vyklizení mobiliářů. My dneska máme ten kostel takový nahý,“ dodává Jiří Weber.

Uvnitř kostela se budou opravovat omítky, vitráže a kamenné prvky, tedy žebra na stropě. „Důraz se bude klást na presbytář, chceme vyzdvihnout fresky a obnovit původní vitráže, které byly barevné,“ upřesňuje technik.

Podle děkana Biskupství českobudějovického Zdeňka Mareše část fresek v kostele svatého Prokopa a svatého Jana Křtitele pochází ze 13. a 14. století, další jsou pozdější z 16. a 17. století. „Představují nám celou řadu světců a různých scén z jejich života. Můžeme tady vidět svatého Floriana, svatého Václava, svatého Zikmunda a další,“ vyjmenovává.

Čtěte také

Na místě už pracují také archeologové Jihočeského muzea. „Otevřeli jsme sondu na styku lodi kostela a sakristie, hledáme ten úplně původní kostel, který byl postaven po roce 1204. Prozatím se nám to nepodařilo, momentálně se díváme na krásné kamenné zdivo, které souvisí s pozdně gotickou přestavbou v 15. a 16. století,“ líčí archeoložka Zuzana Thomová, zatímco dělníci už pracují na fasádách a střeše.

„Zajímavé je, že jsme nalezli dva pozdně gotické hroby. Jeden jsme alespoň rámcově datovali oděvními přezkami, které jsme našli, do 15. až 16. století. Na podloží jsme ale ještě nalezli hroby z první poloviny 13. století. Ty byly celkem čtyři a dva z nich zacházely pod to pozdně gotické zdivo,“ doplňuje.

Opravy kostela svatého Prokopa a svatého Jana Křtitele v Českých Budějovicích skončí v prosinci roku 2025. Celková investice přesáhne 30 milionů korun, většinu nákladů pokryje dotace.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související