Anglický humor a hudební mix na pomezí žánrů přináší Mikádo v Jihočeském divadle

5. květen 2017

Mikádo je poslední premiérou této sezóny v Jihočeském divadle. Opereta autorské dvojice Gilbert a Sullivan zazní v podání souboru opery v hudebním nastudování Martina Peschíka a režii Dominika Beneše.

Téměř 150 let starý příběh zasazený do Japonska přináší anglický humor a líbivé muzikálové i operetní písně. „Vymysleli jsme si termín muzikálová opereta, protože spojení těchto dvou slov je takové nejpřesnější. Zní tam hudba, která bude určitě zajímavá pro diváky,“ představuje inscenaci dramaturg Daniel Detto.

Přestože příběh vznikl koncem 19. století v Londýně, stále zůstává v mnoha ohledech aktuální. „Byla to původně satira na anglické poměry. Angličané si vždy uměli dělat ze sebe legraci. My to samozřejmě neděláme ve stylu 19. století, protože si myslíme, že humor, je-li dobrý, vždycky nějak rezonuje a nemusí se tlačit na nějaké jeho části, které jsou aktuální v určitých dobách,“ dodává dramaturg divadla František Řihout.

Režisérem inscenace je Dominik Beneš, který s Jihočeským divadlem spolupracuje poprvé. „Vycházíme z toho, že je to absolutní parodie. Vycházíme z určitého civilního pojetí toho, co všichni můžeme vidět doma, abychom společně vytvářeli pravdivý dojem nějaké komické rodiny, která vlastně myslí své jednání úplně vážně. A to je přesně to, co diváky osloví, uvidí z jeviště sami sebe,“ popisuje.

Soubor opery Jihočeského divadla s mladým inscenačním týmem má šanci zaujmout diváky pěveckým obsazením v čele s Josefem Průdkem jako Mikádem, jeho synem Nanki-Pů v podání Petera Malého a Aleše Voráčka a líbeznou Ňam-Ňam Zuzany Benešové a Kristýny Vylíčilové. „Je to sympatická mladá dívka, je trochu vypočítavá, takže je odhodlaná vzít si toho, kdo jí nabídne víc. Hudba je taková pohodová, nabitá pozitivní energií, probouzí dobrou náladu,“ doplňuje Kristýna Vylíčilová.

Mikádo v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Tvůrčí tým popisuje inscenaci jako muzikálovou operetu
autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio