Akné nezná věku. Nový pupínek je reakcí na něco, co se kůži nelíbí

5. duben 2024

Na kůži jako na povrchovém orgánu se nejčastěji projevují nějaké známky choroby. „Dřívější lékaři pozorovali kůži. Někdy to měli těžké, protože pokud vyšetřovali muži ženy, směli vidět jenom zápěstí,“ říká Kateřina Cajthamlová.

Kůže dýchá, vylučuje zplodiny a je naším prvním informačním médiem o světě okolo nás. Vnímáme, jestli svítí sluníčko nebo jestli je zima. „Kůže také vypovídá, jak se cítíme. Můžeme zrudnout nebo zblednout, je to i naše určitá vizitka. A je zajímavé, že 75 % kůže může být zničeno, než umřeme, což znamená, že kůže má obrovské množství rezerv,“ vysvětluje lékařka.

Jak vzniká pupínek

Pupínky na obličeji jsou běžným kožním problémem, který může mít mnoho příčin a forem, od mírných nečistot až po vážné akné. „Pupínek je v naší odborné terminologii chápán jako zarůžovělý nebo červený tuhý drobný útvar velikosti asi špendlíkové hlavičky, který může být oddělený nebo ve shlucích. U akné používáme termín postula, což je narůžovělý pupínek, který má uprostřed bělavou čepičku tvořenou mazem,“ říká kožní lékařka Eva Novotná.

Nový pupínek je reakcí na něco, co se kůži nelíbí. Pupínky jsou v podstatě zanícené a ucpané mazové žlázy. Pokud se vytvoří, je nutné se zaměřit hlavně na příčinu a pleť každý den čistit pomocí speciální kosmetiky. Pomoct mohou i osvědčené babské rady, jako je potírání gelem z rostliny aloe vera. „V případě nouze mají pacienti vyzkoušenou i zubní pastu, která místo výrazně vysuší. Pomáhají i různé odvary.“

Příčiny vzniku kožních problémů

Často se stává, že když jsme ve stresu, objeví se na obličeji právě nepříjemný pupínek. „Někdy se ekzémy zhoršují psychickým stresem. Z toho vzniklo rčení ‚já se z toho osypu‘. To se stává, když vás někdo rozčílí tak, že předpokládáte, že budete mít nějakou vyrážku,“ říká kožní lékařka.

Ke změnám kožního mazu může vést i hormonální nerovnováha. Proto se akné může objevovat jak v pubertě, tak v menopauze, říká se tomu akné vyššího věku. To bývá geneticky podmíněné. Kromě stresové situace ho mohou vyvolat i nevhodné kosmetické produkty. „Preparáty, které obsahují složku SLS bohužel můžou dráždit. Přidávají se proto, že pomáhají dobrému vtírání krému,“ vysvětluje doktorka Cajthamlová.

Prevence před pupínky

Čím je člověk starší, tím je kůže náchylnější. „Kůže obsahuje čtyři druhy vazivových vláken a kolagenní vlákna. Kolagen se v těle přestává efektivně tvořit už v 25. roce věku, proto je důležité s kůží začít něco dělat a třeba ten kolagen brát. To znamená, že nestačí jen mazat, ale také konzumovat doplňky. Kolagen určuje pevnost kůže a to, jak se případně štěpí,“ vysvětluje známá lékařka.

„Elastická vlákna zase určují pevnost a pružnost. Ta se věkem vytahají a vznikají vrásky. Potom jsou v kůži různé kotvicí bazální membrány, které zase mohou vést k tomu, že se kůže věkem prověšuje. Správnou péčí si ale můžete udržet mladistvou pokožku až do vyššího věku.“

Prevence zahrnuje zdravý životní styl, dostatek spánku, správnou výživu, pitný režim a hlavně minimalizaci stresu. Prospívá obličejová gymnastika a vitamíny A, B a E. „Říká se, že do 25 let si kůže poradí sama, od 25 let záleží, jak se o ni staráme my. Na kůži se projeví, co jsme dělali do té doby. Nejvíce je to kouření, alkohol a ponocování.“

Lze následky na kůži napravit? Dá se vyléčit atopický ekzém? Jak dlouhodobé užívání kortikoidů ovlivňuje zdraví? Co na sobě paní doktorka sama vyzkoušela? Poslechněte si Kateřinu Cajthamlovou v pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.